Pályán kívül

Meghalt Killik László

Nagy veszteség érte a magyar kosárlabdasportot, életének 89. évében elhunyt Killik László mesteredző, aki több mint húsz évig volt felnőtt női válogatott szövetségi kapitány, és ezalatt háromszor (1983 Budapest, 1985 Vicenza, Treviso, 1987 Cadiz) szerzett bronzérmet az Európa-bajnokságokon – számolt be róla az MKOSZ hivatalos honlapja.

Női válogatottunk egyetlen olimpiai szereplése is az ő irányításához köthető, 1980-ban Moszkvában a dobogóról éppencsak lemaradva, végül a 4. helyet szerezték meg a mieink.

Sőt, a Bacsa Magdolna, Beloberk Éva, Borka Ágnes, Deák Éva, Gulyás Ildikó, Kiss Lenke, Körmendi Gyöngyi, Medgyesi Judit, Németh Ágnes, Petrik Katalin, Szöllősi Judit, Winter Ilona összetételű válogatott a kubai selejtezőn kiharcolta a részvételt a következő, 1984-es olimpiára is, de a szocialista országok bojkottja miatt nem utazhatott el a Los Angeles-i játékokra.

Killik László 1990-ben az MTK női csapatának a vezetőedzője lett, és 1991-ben már bajnoki címig is vezette a kék-fehéreket. Ezután még egyszer (1997-ben) is Killik László irányította a magyarországi Európa-bajnokságon negyedik helyen végzett együttest, segítője akkor Rátgéber László volt. Az MTK-hoz 1990-től kezdve elszakíthatatlan barátság kötötte, és 2015 őszéig, amíg egészsége engedte, minden mérkőzésükön ott volt a városmajori csarnokban.

Az 1927 szeptember 1-jén, Aradon született szakembert, mindig a játékosok iránti tisztelet, a megértés és a hihetetlen szakmai tudás jellemezte.

Nyugodjék békében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik