Pályán kívül

Hosszú Katinka is az Év egyetemi sportolói között

Több mint kéttucatnyian, köztük a milánói kajak-kenu és a kazanyi úszó világbajnokság magyar győztesei érdemelték ki az idén az Év egyetemi sportolója díjat, amelyet csütörtökön, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) ünnepségén adtak át.

Az elismerést a 2015-ös felnőtt sportági világbajnokságokon első helyezett, az egyetemi Európa-bajnokságokon érmes, valamint a kvangdzsui nyári Universiadén dobogós sportolóknak ítélte oda a MEFS.

Az esemény keretében személyesen vette át az elismerést többek között Tótka Sándor (Edutus Főiskola), a milánói kajak-kenu világbajnokság, valamint Cseh László (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), a kazanyi úszó vb aranyérmese.

Ugyancsak az Év egyetemi sportolója lett a Milánóban első helyezést elért kajakos, Szabó Gabriella (Károli Gáspár Református Egyetem), a rövidpályás úszó-világbajnokságon győztes Bernek Péter (Eötvös Lóránd Tudományegyetem), Gyurta Dániel (Budapesti Metropolitan Főiskola) és Hosszú Katinka (University of Southern Carolina) – utóbbi Kazanyban is aranyérmes volt -,

ők azonban a rövidpályás Eb-re készülnek, s emiatt nem tudtak részt venni az ünnepségen, így majd később veszik át a díjat. Szintén az Év egyetemi sportolói lettek az idei nyári Universiadén Vincze Balázs szövetségi edző irányításával aranyérmet nyert férfi vízilabda-válogatott tagjai, köztük Bátori Bence és Bisztritsányi Dávid, a szintén elsőként végzett evezős kettős, Juhász Adrián (Széchenyi István Egyetem) és Simon Béla (Nyugat-Magyarországi Egyetem). Hasonló díjazásban részesült az Universiadén bronzérmes párbajtőrvívó, Berta Dániel (Pécsi Tudományegyetem), az evezős Tamás Bence (BME) és a kardvívó Valkai Ferenc (St. John’s University).

Ugyancsak az Év egyetemi sportolója elismerést kapott az uszonyos úszásban világbajnok Senánszky Petra (Debreceni Egyetem), és a tájékozódási búvárúszásban vb-aranyérmes Berekméri Dóra (SZIE). Az egyetemi evezős Európa-bajnokságon második Papp Gergely Márton (ELTE) és harmadik Bácskai Dominika (Óbudai Egyetem) is ugyanezt a díjat vehette át.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) intézményi pontversenyének idei győztese a Testnevelési Egyetem lett, megelőzve a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és a Nyíregyházi Főiskolát. Nemzetközi Fair Play Díjat vehetett át a vívó Valicsek Péter, a BME hallgatója, aki az indoklás szerint önzetlenül, sportolóhoz méltó hozzáállással segítette az Universiadén később aranyérmes Juhász, Simon evezős kettős edzőjének, Kiss Lászlónak a gyógykezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik