Pályán kívül
Barry Steenkamp, the father of Reeva Steenkamp, flanked by his wife June (L), cries during the sentencing proceedings of Oscar Pistorius at the high court in Pretoria, on October 15, 2014. The Paralympian star athlete was found guilty last month of unlawfully killing his girlfriend Reeva Steenkamp but acquitted of the more serious charge of murder. Judge Thokozile Masipa is due to rule on his punishment, with her options ranging from a fine to 15 years in prison. AFP PHOTO / POOL / ANTOINE DE RAS

Hihetetlen gesztus a meggyilkolt lány szüleitől

24.hu
24.hu

2015. 10. 20. 06:33

Tavaly öt év szabadságvesztésre ítélték a dél-afrikai paralimpiai bajnokot, Oscar Pistoriust, aki mégsem börtönben, hanem nagybátyjánál, házi őrizetben töltheti le büntetését.
Korábban a témában:

Már egy ideje megy a huzavona Oscar Pistorius kiengedéséről, amit legutóbb maga a Michael Masutha igazságügyi miniszter akadályozott meg.

A barátnője meggyilkolása miatt tavaly öt év szabadságvesztésre ítélt dél-afrikai paralimpiai bajnokot hétfő este azonban kiengedték a börtönből. Büntetése hátralévő részét házi őrizetben,  a nagybátyja Pretoria Waterkloof nevű elit külvárosi negyedben lévő ingatlanjában töltheti – közölték a dél-afrikai büntetésvégrehajtási hatóságok.

Szabadon engedése feltételéül szabták, hogy – bár ismert a fegyverek iránti vonzalma – nem birtokolhat fegyvert és pszichoterápiás kezelésnek kell alávetnie magát.

oscar pistorius (Array)
Oscar Pistorius Fotó: europress

Korlátozzák a mozgását, illetve azoknak az embereknek a körét, akikkel kapcsolatba léphet. Az elítélt paralimpikon nem fogyaszthat szeszes italokat, és a rendőrség a nap bármelyik szakában váratlanul kérhet tőle vérmintát.

Pistorius elengedését az után engedélyezték, hogy ebbe beleegyeztek az áldozat szülei. Azt mondták, mindegy, hogy Pistorius börtönben tölti-e büntetését vagy sem, ettől még a lányukat nem kapják vissza.

A férfit tavaly ítélték ötévi szabadságvesztésre, mert 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.

reeva Steenkamp - oscar pistorius (reeva steenkamp, oscar pistorius, )
Reeva Steenkamp és Oscar Pistorius, amikor még minden rendben volt Fotó: europress

A mindkét lábán amputált Pistorius – akit karbonszálas lábprotéziséről pengelábú futónak is neveztek – 2012-ben írta be magát a sporttörténelembe, amikor a londoni olimpián a 400 méteres futásban és a 4×4-es váltóban egészséges társaival mérkőzött meg.

Pistorius egy évet töltött börtönben. A dél-afrikai törvények értelmében a nem szándékos emberölést elkövetők börtönbüntetésük egyhatodának letöltése után házi őrizetben tölthetik hátramaradt büntetésüket. Pistorius ügye azonban korántsem lezárt: az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és azt akarja elérni, hogy a sportolót előre megfontolt emberölés miatt ítéljék el, amiért akár 15 börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. A fellebbviteli tárgyalást november 3-ra tűzték ki.

Jelenleg itt, nagybátyja házában van van őrizetben Oscar Pistorius Fotó: MTI

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.