Pályán kívül

Húsz év alatt hétszeresére nőtt a legtöbbet kereső sportoló éves jövedelme

Floyd Mayweather (floyd mayweather, )
Floyd Mayweather (floyd mayweather, )
1995-ben egyetlen labdarúgó sem fért fel a listára, most nyolcan is ott vannak.

Húsz év alatt közel hétszeresére nőtt a legtöbbet kereső sportoló éves jövedelme: amíg idén az ökölvívó Floyd Mayweather 300 millió dollárral lett a leggazdagabb, addig 1995-ben a kosárlabdázó Michael Jordan még 43,9 millióval volt éllovas.

A Forbes gazdasági magazin kimutatása szerint a világ legjobban kereső negyven sportolója 2015-ben összesen több mint 1,3 milliárd dollárt keresett. Ez az összeg 1995-ben még 490 millió dollár volt (ez mostani árfolyamon 776 millió lenne).

Húsz éve a top 40-ben nyolc nem amerikai versenyző volt, míg most 21 ország sportolói szerepelnek az előkelő listán. A legjobb ötben négy nem amerikai kapott helyet.

A sort az amerikai Mayweather vezeti 300 millió dollárral, őt a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao követi 160 millióval. Kettőjük május 2-i összecsapása minden idők legnagyobb bevételt generáló egynapos sporteseménye lett. A jegybevételekből, a televíziós közvetítések jogdíjából, szponzori díjakból megközelítőleg 600 millió dollár folyt be a szervezőkhöz. A 12 menetes csatáért a győztes Mayweather 240 millió dollárt, Pacquiao pedig 125 millió dollárt tett zsebre.

A Forbes-lista idei harmadik helyezettje a portugál labdarúgó, Cristiano Ronaldo 79,6 millió dollárral, míg az argentin Lionel Messi 73,8 millióval a negyedik, a svájci teniszező, Roger Federer pedig az ötödik 67 millióval.

Érdekesség, hogy 1995-ben a legjobban kereső futballista Chris Sutton volt 800 ezer dollárral, akkor ezzel az éves keresettel nem fért fel a negyvenes listára. Most nyolc labdarúgó került fel a listára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik