Pályán kívül

Olimpia: szennyezett és veszélyes a riói tengervíz

Egy felmérés szerint erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz a jövő évi olimpiának otthont adó Rio de Janeiro környékén.

Az AP amerikai hírügynökség felkérésére elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a vitorlázó-, nyíltvízi úszó- és triatlonos úszóversenyeknek otthont adó Guanabara-öbölben magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja. A szakemberek március óta négy alkalommal ellenőrizték a vizet, amely a sportolók megbetegedését is okozhatja.

“Az edzések során azt tapasztaltam, hogy sok káros anyag kerül a szervezetbe az orron és a szájon keresztül. Életemben nem láttam ilyen rossz minőségű vizet” – mondta Ivan Bulaja ausztrál vitorlázó.

Az elemzésekben részt vevő John Griffith amerikai tengerbiológus szerint a jelenlegi állás szerint voltaképpen tisztítatlan szennyvíz vár a sportolókra. A szervezőbizottság vezetőségének egyik tagja, Leonardo Gryner közölte, sosem állították, hogy tiszta lesz az öböl vize.

“Ez már csak az arra haladó teherhajók miatt sem lehetséges. Arra törekszünk, hogy a víz 80 százalékát megtisztítsuk” – tette hozzá.

A Nemzetközi Vitorlázó Szövetség versenyigazgatója, Alastair Fox áprilisban kijelentette, ha nem javul a víz minősége, akkor jövőre máshol kell lebonyolítani az ötkarikás regattákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik