Sepp Blatter (Array)
Pályán kívül

Maffiamúzeumba került a FIFA-ügy

A FIFA-botránnyal foglalkozó állandó kiállítás szeptember 1-jén Las Vegas-ban.

A kaszinóváros központjában álló Szervezett Bűnözés és Bűnüldözés Múzeumában The “Beautiful Game” Turns Ugly (A szép játék elcsúful) címmel rendezik be a tárlatot, amely fotókat, sajtóhíreket és történeteket közöl arról, hogy milyen korrupciós pénzek forogtak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél, a FIFÁ-nál és milyen egyéb törvénybe ütköző tevékenység zajlott. 

Az FBI háromévi nyomozás után májusban indítványozott vádemelést a FIFA számos vezető tisztségviselője ellen korrupció és vesztegetés miatt. A vádak szerint az elmúlt 24 évben 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el. Amerikában azért indult nyomozás az ügyben, mert a FIFA-vezetéséhez köthető több bűncselekmény elkövetése, adózatlan pénzek tisztára mosása amerikai pénzintézeteken keresztül is zajlott.

A maffiamúzeum igazgatója úgy vélte, az új kiállítás nagy érdeklődésre tarthat számot főleg a külföldi látogatók részéről. “A tárlat mélyreható és informatív bepillantást enged a burjánzó korrupcióba, amely csapást mért a FIFÁ-ra” – fogalmazott az intézmény közleményében.

A Las Vegas-i maffiamúzeum kiállításai az amerikai szervezett bűnözéssel foglalkoznak, illetve azzal, hogy a szervezett bűnözés milyen hatással volt Las Vegasra. Egyebek mellett látható az a téglafal, amelyen Al Capone gengsztereinek géppisztolysorozatai ütöttek lyukakat az 1929-es Valentin-napi mészárláskor Chicagóban, amikor az ír bandavezér, Bugs Moran embereivel számoltak le. De megtekinthetők az alkoholtilalom whiskeys flaskái, a Kennedy-korszakbeli FBI-lehallgatások dokumentumai és a maffiózó Tony Soprano öltönyei is az HBO fikciós maffiasorozatából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik