Pályán kívül
kovács istván (Array)

Fair play díjat kapott Kokó és a Majthényi, Domokos páros

Sport24
Sport24

2015. 05. 11. 21:18

A magyar sport- és művészeti élet 19 személyisége részesült a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottsága által odaítélt díjban.

Elismerést kapott a hétfő esti, budapesti gálán többek között Majthényi Szabolcs és Domokos András 11-szeres vitorlázó világbajnokok, Vígh László torna mesteredző, a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán trénere, valamint Kovács István ötkarikás bajnok, amatőr és profi világbajnok ökölvívó.
   
Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy 50 évvel ezelőtt, 1965-ben a magyar sportújságírók kezdeményezésére az akkori sporthivatal hozta létre a Magyar Fair Play Bizottságot, s ez a jubileum emeli a díjátadó értékét. 


 Fotó: MTI

Simicskó István sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a sport sok-sok értéket hordoz magában, jellemformáló, közösségalkotó, ám a legfontosabb, amire megtanít a szabályok betartása és a sportszerűség. 
    
“Ma olyan világban élünk, ahol a sportszerűségre kevesebb figyelem jut, ezért is fontos a fair play szellemiségének terjesztése” – hangsúlyozta Simicskó István.
    
A sporttal kapcsolatos díjak átadása után Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiváló gondolatnak nevezte, hogy már nem csak sportolókat, hanem művészeket is díjaz a fair play bizottság. Platón ókori görög filozófust idézve kiemelte, hogy korunk társadalmának szüksége van arra, hogy nem csak fizikailag hanem lelkileg is egészséges emberek alkossák, és a művészek a lelki nevelésünkhöz járulnak hozzá tevékenységükkel, alkotásaikkal. Majd átadta a két művész kitüntetettnek, Rudolf Péter színművésznek és Mihály Gábor szobrásznak a fair play díjat.
    
A MOB illetékes testülete hat kategóriában – fair play életműdíj, fair play a szabadidősportban, a fair play eszméjének népszerűsítése, fair play cselekedet, a fair play eszmeisége a művészetben, illetve “a sport szolgálatában” – ítélt oda elismeréseket.

A MOB fair play-díjasok:

fair play cselekedet:
trófea: Osváth Richárd (kerekesszékes vívó), Kónya Imre (ügyvéd, korábbi belügyminiszter)
diploma: Vanek Ákos (triatlonos), Szabalics Szilárd (labdarúgó)

“a sport szolgálatában” kategória:
trófea: Molnár Zoltán (sportvezető, szakedző)
diploma: Takács Ferenc (egyetemi tanár, filozófus)
    
életműdíj:
trófea: Pál Ferenc (volt válogatott atléta, plébános), Dobszai Jenő (edző, pedagógus), Kovács István (olimpiai és világbajnok ökölvívó)
diploma: Palotai Károly (olimpiai bajnok labdarúgó, játékvezető), Vígh László (torna mesteredző), Mészáros József (vívóedző, bíró), Kausz István (öttusázó, vívó, orvos), Majthényi Szabolcs és Domokos András (11-szeres vitorlázó világbajnokok)

a fair play eszméjének népszerűsítése:
diploma: Vass István Zoltán (újságíró, rádiós műsorvezető) 

fair play a szabadidősportban:
trófea: Beck Mónika (a Magyarország Szív futónagykövete) 
 
fair play a művészetben:
trófea: Rudolf Péter (színművész), Mihály Gábor (szobrászművész)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.