Pályán kívül

Overdose jobban jár a német kancákkal

overdose (Array)
overdose (Array)

Itthon nem várható komoly tenyésztési eredmény Overdose-tól - mondta egy szerdai, a mén sorsáról és jövőjéről szóló budapesti sajtóbeszélgetésen Szmodits Zsolt, aki a kezdetektől a ló állatorvosa.

Overdose-nak külföldön kell maradnia, mert csak Németországban vagy máshol Nyugat-Európában tudja megalapozni sikeres fedezőmén-karrierjét – állította a beszélgetésen Farkasházy Tivadar, a lóverseny szerelmeseként is ismert humorista, aki magát Overdose krónikásának nevezte. Úgy fogalmazott, hogy a kiváló versenylóról rengeteg valótlanság jelent meg a közelmúltban a sajtóban, ami igen sokat árt a lónak. Kiemelte: Overdose előtt két út áll, az egyik, hogy “cirkuszi ló” válik belőle, akit mindenfelé mutogatnak, vagy fedezőménként a versenylói karrierjénél is eredményesebbet futhat be. 

 Fotó: MTI

Szmodits Zsolt, aki a kezdetektől Overdose állatorvosa, azt mondta, a fedezőmén február eleje óta Németországban, a Hamburghoz közeli lindenhofi telivérménesben van, ideális körülmények között. Hozzátette: Overdose-zal tavaly a Magyarországon fellelhető legjobb kancákat fedeztették. 
    
Komoly tenyésztési eredmény azonban itthon nem várható tőle, ezért indokolt, hogy a lindenhofi telivérménesben helyezték el – hangsúlyozta az állatorvos. Németországban ugyanis a hazaiaknál huszonöt százalékkal jobb értékszámú kancákat fedezhet, és olyan utódai lehetnek, amelyek egy mérföldön tizenöt lóhosszal verhetik meg a magyar kancáktól származó utódait – fogalmazott.
    
Farkasházy Tivadar szerint nem szabad elvenni Overdose-tól egy nemzetközileg sikeres fedezőméni karrier lehetőséget azzal, hogy hazahozzák. Ijesztő példaként a korábbi magyar csodaló, Imperiál példáját említette meg, amely csak itthon és csak a magyar átlag alatti kancákat fedezett, és nem született tőlük hozzá hasonló képességű utódja. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik