Pályán kívül

Ez okozhatta a tragikus helikopter-balesetet

helikopter baleset (helikopter baleset)
helikopter baleset (helikopter baleset)

A szakértők véleménye megegyezik az ügyben.

“Valamennyi holttestet kiemeltünk a két gép roncsai közül” – mondta sajtótájékoztatóján Virgina Illanes Bordon, a nyomozás vezetője a Buenos Airestől 1100 kilométerre található helyszínen, az ország északnyugati La Rioja tartományában.

Az argentin polgári légi közlekedés szakértői a teljesen szétroncsolódott helikopterek maradványai között megkezdték a helyszíni vizsgálatokat annak kiderítésére, hogy a két gép hogyan ütközhetett össze a levegőben.

A tragédia a TF1 Dropped című műsorának forgatása közben történt, a 2800 lakosú Villa Castelli nevű település közelében. A harmadik éve tartó sorozat élsportoló szereplőinek szélsőséges természeti körülmények között kellett versenyfeladatokat teljesíteniük. 

A balesetben három francia sportolón kívül a tévéstáb öt tagja, valamint a gép két helyi pilótája vesztette éltét. A szerencsétlenséget senki nem élte túl.

A francia televíziókban sugárzott felvétel szerint a két helikopter mintegy 100 méteres magasságban egymás felett repült párhuzamosan, amikor az alacsonyabban haladó megemelkedett, és alulról meglökte a felette repülő másik gépet. Mindkét helikopter letért az útjáról és néhány másodpercen belül lezuhant.

 Fotó: Europress fotóügynökség

A francia média által megszólaltatott szakértők szerint a tragédiát emberi hiba okozhatta. A képek alapján több szakember szerint is úgy tűnik, hogy a hátrébb repülő gép nem érzékelte az előrébb haladó járművet.

A légi katasztrófák kivizsgálásával foglalkozó francia hivatal szakértői a párizsi ügyészség felkérésére már elindultak a helyszínre, ahol a helyi hatóságokkal együtt fogják vizsgálni a szerencsétlenség okait. 

Andres Navarrete polgármester szerint a helikopterek az Argentína északnyugati részén található Quebrada del yeso hegyvidékes térségbe tartottak. A versenyzőket bekötött szemmel helikoptereken vitték az idegen környezetbe, ahol 72 órájuk lett volna, hogy találjanak egy olyan helyet, ahol feltölthetik a mobiltelefonjaikat. A keresést végig filmezte a tévéstáb. 

Az öt utas szállítására alkalmas Eurocopter típusú helikopterek bokros vidéken zuhantak le. Szemtanúk arról számoltak be, hogy azonnal kigyulladtak, és csak tüzet lehetett látni. César Angulo, a tartomány közbiztonsági felelőse szerint a tíz holttest felismerhetetlenné vált a tűz miatt. 

Franciaországban több helyen is megemlékeztek este az elhunyt sportolókról, többek között Nizzában, ahonnan az egyik áldozat, Camille Muffat olimpiai bajnok úszónő származott, s ahol a városháza homlokzatára kifeszítették a sportoló portréját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik