Pályán kívül

Helikopter-baleset: eljárás indul

helikopter baleset (helikopter baleset)
helikopter baleset (helikopter baleset)

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt eljárást indított kedden a párizsi ügyészség a TF1 túlélő-show műsorának argentínai forgatása közben bekövetkezett helikopterszerencsétlenség miatt.

 Florence Arthaud, Camille Muffat, és Alexis Vastine
forrás: europress 

A produkció által bérelt két helikopter a levegőben összeütközhetett, a szerencsétlenséget senki sem élte túl. A tragédiában nyolc francia, valamint a helikoptereket vezető két helyi pilóta vesztette életét. Francia állampolgárok külföldi halála esetén a párizsi vádhatóság automatikusan eljárást indít a tragédia körülményeinek kivizsgálására. A nemzetközi jogsegélykérés keretében a francia légi közlekedés csendőrség szakértői utaznak a baleset helyszínére.

A tragédia áldozatai közt van a 25 éves Camille Muffat, London olimpiai bajnok úszónője (400 gyors), aki tavaly hagyott fel a versenyzésselFlorence Arthaud (57) vitorlázó, és a Alexis Vastine, olimpiai bronzérmes (2008, Peking) és Európa-bajnoki bronzérmes (2010, Moszkva) ökölvívó. 

Francois Hollande francia államfő közleményben fejezte ki “megdöbbentését és részvétét”. “Honfitársaink hirtelen halála óriási szomorúság” – hangoztatta az elnök. Manuel Valls kormányfő a Twitteren írt “hatalmas fájdalmáról”. “Egész Franciaország gyászol” – fogalmazott a miniszterelnök.

Thierry Braillard sportügyi államtitkár a FFM hírtelevízióban “a francia sport számára nagyon szomorú hírnek” nevezte a történteket. A Twitteren hozzátette: “A szörnyűség hihetetlen. Camille-ra, Florence-ra és Alexisra emlékezünk”.

A három szerencsétlenül járt sportolón kívül Alain Bernard úszó, Jeannie Longo kerékpáros, Anne-Flore Marxer snowboard bajnok, Philippe Candeloro korcsolyázó és Sylvain Wiltord labdarúgó vett részt a túlélő-showban, amelynek forgatása március elején kezdődött a dél-argentínai Patagóniában.Utóbbi úgy fogalmazott Twitter bejegyzésében: “Siratom a barátaimat, remegek, megrendültem, nem tudok mit mondani, nem akarok semmit mondani”.

Három kiváló élsportoló a szerencsétlenség áldozatai közt:

FLORENCE ARTHAUD (élt 57 évet). Vitorlázó. A Transpacific és a Route du Rhum vitorlásversenyek győztese. 1990-ben a L’Équipe a „francia bajnokok bajnokának” választotta meg. 1978-ban és 1990-ben is megkapta a Monique Berlioux-díjat.

CAMILLE MUFFAT (élt 25 évet). Úszó. A Londonban olimpiai aranyérmes 400 méteres gyorsúszásban, ezüstérmes 200 méteres gyorson, bronzérmes a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként. Világ- és Európa-bajnoki érmes hosszú pályán, rövid pályás világbajnok, négyszeres rövid pályás Európa-bajnok.

ALEXIS VASTINE (élt 28 évet). Ökölvívásban olimpiai bronzérmes (2008), Európa-bajnoki ezüstérmes (2010), Mediterrán Játékok-győztes (2005)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik