Pályán kívül

Akár így is alakulhatott volna a sportév

roman-magyar(4f0f6cb6-04c3-478c-b982-bcfc11648eca)(960x640).jpg (román szurkolók)
roman-magyar(4f0f6cb6-04c3-478c-b982-bcfc11648eca)(960x640).jpg (román szurkolók)

A sportban nincs értelme azoknak a mondatoknak, melyek úgy kezdődnek, "ha". Mi mégis eljátszottunk a gondolattal, hogyan alakultak volna különböző sportesemények, ha más forgatókönyv szerint zajlanak.

Labdarúgó Eb-selejtező, Magyarország-Észak-Írország 1-2

Pintér Attila a magyar válogatott kispadján az északírek ellen vívta első tétmeccsét. Az már a felkészülési meccseken is látszott, hogy a csapategység nem igazán állt össze, és tűz sincs a játékosokban, így nem volt meglepő, hogy gyengén kezdtünk az északiak ellen.

A cserék hatására azonban felpörögtünk, Lovrencsics új színt hozott a játékba, majd a 75. percben megszereztük a vezetést. Az álom innen fordult át rémálomba.

A vendégek ugyanis a hajrában két gólt is szereztek, és letaglózó győzelmet arattak a Groupama Arénában.

Itt kell feltennünk az első kérdést: Mi lett volna, ha Tőzsér Dániel megpróbálja szerelni a gólpasszt adó játékost, és nem csak sétálgat a tizenhatos vonala előtt.

 Fotó: Youtube

Talán a következő támadásukból megszerzik a döntetlent jelentő találatot az északírek, de az is lehet, hogy megőriztük volna a vezetést, végül 1-0-ra megnyerjük a meccset.

Ebben az esetben szinte biztos, hogy Pintér Attila maradt volna a szövetségi kapitány, hiszen nem beszélhetünk pofonszerű eredményről, csak egy nyögvenyelős sikerről. Az MLSZ-nek nem lett volna oka, hogy szinte azonnal leváltsa a kapitányt, így Bukarestben is hasonló mentalitással léptünk volna pályára, ami garantált vereséget jelent.

Hiszen Dárdai Pál érkezésével vett 180 fokos fordulatot a labdarúgók mentalitása, és ez kellett ahhoz, hogy a végsőkig küzdjünk a románok ellen, és sikerüljön elhoznunk egy pontot a National Arénából. Tegyük hozzá, így is tele gatyával fociztunk az első félidőben, más kapitánnyal talán meg rosszabb lett volna a helyzet.

A bukaresti vereséget követően viszont Pintérnek megint mennie kellett volna, vagyis ha verjük az északíreket, talán akkor is Dárdai Pál lenne most a kapitány.

Kézilabda vb-selejtező, Szlovénia-Magyarország 32-26

Tudtuk, hogy nehéz ellenfél lesz a szlovén kéziválogatott, ám bíztunk abban, hogy Nagy Lászlóék hozni tudják a szomszédok elleni két meccset. A hazai összecsapáson sikerült 25-22-re diadalmaskodni, így Velenjében ezt a gólarányt kellett pozitív mérlegben tartani.

Ez viszont nem jött össze, sikerült saját magunkat megvernünk, ugyanis pocsék végjátékkal hat találattal győztek le minket a szlovénok.

 Fotó: MTI

Pedig az első félidőben remekül játszottunk, simán vezettünk is 16-13-ra, de aztán összezuhantunk. A második etapban  26-26-nál zsinórban hatszor találtak a hálóba a hazaiak, ez a vereség pedig azt jelentette, hogy nem leszünk ott a katari világbajnokságon.

Pedig nem hiányzott sok. Ugyanis ha 28-26-nál – amikor háromszor is visszakaptuk a labdát, és azért támadhattunk, hogy mínusz egyre felzárkózzunk – gólt dobunk, vélhetően a szlovénok sem érzik, mennyire tehetetlen a magyar válogatott.

Azt is megkockáztatjuk, hogy simán dobnak még kettőt, vagyis kikapunk hárommal, de a 27 dobott gól ebben az esetben vb-indulást ért volna.

 Fotó: MTI

A vereség hozománya volt az is, hogy Mocsai Lajos lemondott a szövetési kapitányi posztról, bár az ő távozásának lehetősége már korábban is felmerült.

Lényeg a lényeg, ha összejön a maximum háromgólos vereség a szlovénok ellen, most készülhetnénk a világbajnokságra, és jóval nagyobb lenne esélyünk az olimpiai részvételre is, hiszen a katari torna révén lehet legkönnyebben hozzájutni a riói kvótához.

Labdarúgó-világbajnokság, negyeddöntő, Brazília-Kolumbia 2-1

A vb-házigazda nagy reményekkel vágott neki a nyári tornának, hiszen őket tartották az egyértelmű esélyesnek az aranyra, főleg úgy, hogy amikor legutóbb Brazíliában rendezték a világbajnokságot (1950), a döntőben csúfos vereséget szenvedtek Uruguay legjobbjaitól.

A brazilok a csoportkörből ugyanis simán továbbmentek, de nem túl meggyőző játékkal, majd a nyolcaddöntőben csak nehézségen árán, büntetőkkel ejtették ki Chilét.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A következő körben Kolumbiával találkoztak, majd nyertek is 2-1-re, azonban Neymart elveszítették a brazilok: Zuniga hátba térdelte a Barcelona klasszisát, akinek így megrepedt a csigolyája.

Neymar így kidőlt, ahogy a csapatkapitány Thiago Silva sem lehetett ott az elődöntőben sárga lapjai miatt. A találkozó kezdetén valamivel jobbak voltak a brazilok, ám a védelmi kihagyásoknak köszönhetően 29 perc alatt öt gólt is kaptak, majd végül  7-1-re ütötték ki őket a németek.

De mi lett volna, ha Neymar és Thiago Silva is harcra kész?

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Vélhetően a németek akkor is kiejtik őket, de az biztos, hogy nem ekkora különbséggel. Már a csoportmeccseken is az látszott, hogy ez a brazil válogatott Neymarra épült, őt keresték a labdákkal, tőle indultak az akciók, vagy éppen ő fejezte be, de minden egyes támadásvezetésből aktívan kivette a részét, míg Thiago Silva vezetésével talán nem bakizott volna ekkorákat a védelem.

A vereség után Luiz Felipe Scolari elmondta, Neymarral sem lett volna más az eredmény. Végkimenetel szempontjából talán nem is, de abban azért biztosak vagyunk, hogy nem hat lett volna közte, és egy szoros vereség után talán a hollandok sem verték volna 3-0-ra őket.

Forma-1, Szingapúri Nagydíj

Az idei szezon 14. futamára úgy érkeztek meg a pilóták, hogy Monzában Hamilton-Rosberg sorrendben értek célba a Mercedes versenyzői, vagyis a brit világbajnok hét pontot faragott hátrányából.

Rosberg még így is 22 pontos előnnyel vezette a tabellát, ami ugyan nem sok, de ha folyamatosan a dobogón végeztek volna mindketten, elég sokáig kitartott volna.

A szingapúri városi pályán azonban borult Rosberg terve, műszaki hiba miatt ugyanis idő előtt feladta a versenyt. A leintés után kiderült, hogy előbb elszállt a kormányán minden segítség, majd a váltó hibásodott meg és a boxban üresben ragadt.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A nagydíjat végül Hamilton nyerte a két Red Bull előtt, összesítésben pedig három ponttal átvette a vezetést tabellán. Innen nem volt megállás a brit pilótának, végig megőrizte az előnyét, és további négy győzelemmel tette biztosság második világbajnoki címét.

A kérdés azonban az, mi történik, ha Rosberg nem esik ki, és a második helyen ér célba, netán meg is nyeri a futamot?

Az biztos, hogy ennek a technikai bakinak köszönhetően szállt el Rosberg utolsó esélye a vb-címre. Azonban ha nem így zajlanak az események, és maximum hét pontot tud hozni vele szemben Hamilton, lélektanilag is a német jött volna ki jobban a párharcból.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Főleg úgy, hogy ezt követően négyszer is a pole pozícióból indult, majd a nem bírta a nyomást, és csak egyetlen futamgyőzelmet tudott felmutatni Brazíliában.

Rosberg számára a szezonzárón még egy esély volt a végső sikerre: ha nyerni tud, Hamilton pedig harmadik helyen, vagy annál hátrébb végez. Az abu-dzabi futam viszont pocsékul alakult a német számára, körhátrányt kapott a győztes Hamiltontól, így egy pillanatig nem volt olyan pozícióban, hogy világbajnok legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik