Pályán kívül

Meghalt Phindile Mwelase

Két hét kóma után elhunyt az a dél-afrikai női ökölvívó, aki október 10-i mérkőzését követően került a pretoriai kórházba. Tanulságos történet a miértre.

A női bunyó viszonylag fiatal sport Dél-Afrikában. Az első profi mérkőzést még 2007-ben két külföldi – Laila Ali (USA) és Gwendolyn O’Neil (Guyana) – vívta. Phindile Mwelasének (0 győzelem – 0 döntetlen – 4 vereség) is ez még csak a ötödik hivatalos mérkőzése volt bő két hete. 31 éves kora ellenére azért választotta ezt a sportot, mert családfenntartóként minden lehetőséget megragadott a pénzkeresetre. Itt ha nyert, ha nem, kapott.

 
Phindile Mwelasén már nem tudtak segíteni
Forrás:timeslive.co.za 

A nem sokkal több rutinnal rendelkező Liz Butler (2-2-2) elleni nyolcmenetes meccset is ezért vállalta, és az október 10-én rendezett összecsapáson szerződésének megfelelően támadott is rendesen, mígnem kapott egy ütést a fejére. Mwelase először térdre ereszkedett, majd, miközben a mérkőzésvezető, Phumeza Zinakile elkezdett rászámolni, előrebukott az arcára. A spori azonnal abbahagyta a számolást, és behívta a ringorvost.

Dr. Solly Skosana megvizsgálta, és miközben oxigénpalackot helyezett rá, azonnal mentőt hívott. Mwelasét először a Atteridgeville-i Kalafong kórházba vitték, majd a következő napon átszállították Pretoriába, a Steve Biko kórházba. A sportolónő agyában keletkezett vérömlenyt azonban nem sikerült megfelelően kezelni, az állapota romlott és a 31 éves nő október 25-én életét vesztette.

Korábban a dél-afrikai Sunday Times arról cikkezett, hogy a helyi Boxing SA szervezet vezetőjét, Loyiso Mtyát megvádolták, miszerint olyan női ökölvívókat enged fejvédő nélkül a ringbe, akik nyilvánvalóan nincsenek megfelelően felkészítve és kellő tapasztalattal sem rendelkeznek – különösen nem nyolcmenetes meccsekre. A mérkőzések szervezője persze tagadta a vádakat és bizonyítottság hiányában a nyomozást is felfüggesztették ellene.

Három nap alatt ez a harmadik tragédia a dél-afrikai sportban. Múlt pénteken Mbulaeni Mulaudzi, korábbi 800-as világbajnok futó autóbalesetben hunyt el, szombaton Mwelase halt meg, míg vasárnap rablógyilkosság áldozata lett Senzo Meyiwa, a labdarúgó-válogatott kapusa, egyben csapatkapitánya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik