Pályán kívül

Röplabdameccsre ment az iráni nő, börtönbe került

Ghoncheh Ghavami több mint száz napja van a börtönben. A fennálló hatalom elleni propagandával vádolják.

A SportGéza cikke szerint Ghoncheh Ghavami az Irán-Olaszország röplabdameccset akarta megnézni a Világligában, még június 20-án. Nem ő volt az egyetlen nő, aki ezt tervezte, azonban letartóztatták őket, mert megszegték a nemi szegregációs törvényt, Iránban ugyanis nőknek tilos röplabdameccset nézniük.

Később elengedték őket, Ghavami egy nappal később pedig visszatért a holmijáért, akkor újra letartóztatták és egy olyan börtönbe került, ahová politikai foglyokat és újságírókat szoktak zárni. A 25 esztendős, iráni-angol jogásznőt azóta sem engedték szabadon.

Az iráni hatóságok később tagadták, hogy azért vették volna őrizetbe, mert röplabdameccsre szeretetett volna menni. Nemrégiben egy zárt tárgyaláson már kormányellenes propagandával vádolták. Egy hét múlva születhet meg az ítélet.

Ghavami elengedése kapcsán már több szervezet is szót emelt, a Nemzetközi Röplabda Szövetség elnöke is a szabadon bocsátását kérte. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság iráni szervezetektől és a kormányzattól kért segítséget. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik