Pályán kívül

Hegymászók haltak meg a Himaláján

Meghalt két európai és egy japán hegymászó a Himalájában: a német és az olasz mászóval lavina végzett a Sisapangmán, míg japán társuk lezuhant egy másik nyolcezres hegyen - közölték a nepáli hatóságok szombaton.

A lavina még szerdán zúdult alá, amikor az európai hegymászók expedíciója mindössze 100 méterre volt a világ nyolcezer méternél magasabb 14 hegyének legalacsonyabbja, a 8027 méteres Sisapangma csúcsától. A német és az olasz hegymászót elsodorta a görgeteg – közölte Ang Cering Sherpa, a nepáli hegymászószövetség elnöke.


 Fotó: MTI

A 35 éves Sebastian Haag és a 32 éves Andrea Zambaldi halálának hírét megerősítette a sportemberek szponzora, a Dynafit is. Egy másik német, Martin Maier megsérült a katasztrófában. A lavina 600 méteren át sodorta magával a hegymászókat, majd a hegy egy megközelíthetetlen része felé vette az irányt, így társaik nem tudtak a segítségükre sietni, holttestüket sem tudják kiemelni. Maier csodával határos módon túlélte a lavinát és elérte a 7300 méteren fekvő 3-as tábort, ahol elsősegélyben részesült.
    
Az állatorvos Haag és a Dynafit marketingigazgatója, Zambaldi 10 nappal korábban már megkísérelte a csúcstámadást, de a havazás és a lavinaveszély miatt visszafordultak.
    
A feljegyzések szerint a Sisapangmán mintegy húsz hegymászó lelte eddig halálát, köztük a legendás Alex Lowe, akivel szintén lavina végzett 1999 októberében.
    
A japán hegymászó a világ nyolcadik legmagasabb hegyén, a Manaszlun halt meg pénteken – közölte a nepáli turisztikai minisztérium. Az 59 éves Szaszaki Josima 7300 méteren járt a 8163 – más források szerint 8157 – méteres hegyen, amikor elvesztette egyensúlyát és lezuhant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik