Pályán kívül

Guardiola is független Katalóniát szeretne

Támogatásáról biztosította a Barcelonában rendezett függetlenségpárti demonstráció résztvevőit pénteken a világhírű katalán edző, Josep Guardiola, és hozzájuk hasonlóan ő is népszavazás kiírását követelte Katalónia függetlenségéről.

“Láttam a felvételeket, fantasztikus volt. Ez már a harmadik év, amikor megrendezik (a demonstrációt)” – lelkendezett az FC Barcelona egykori edzője, akinek vezetésével sikert sikerre halmozott a katalán gárda.


 Fotó: Europress Fotóügynökség

“Csak szavazni szeretnénk. Nem értem, hogy ez miért nem lehetséges” – folytatta Guardiola, akit lenyűgözött, hogy “közel kétmillió ember” vonult utcára a függetlenségről szóló népszavazás kiírása érdekében. “Nem tudom, hogy mi fog történni, de szavazni akarunk, ez minden. És remélem, hogy ez meg fog történni november 9-én” – mondta Guardiola, aki jelenleg a Bayern München vezetőedzője. Katalóniában a helyi kormány elnöke november 9-re hirdette meg a referendumot, amelyet a madridi központi kormány alkotmányellenesnek tart és meg akar akadályozni.
    
Guardiola már az FC Barcelona játékosaként is támogatta a 7,6 milliós lakosságú tartomány függetlenségét. Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legfejlettebb régiója, amelynek saját nyelve és kultúrája van. Függetlenségi mozgalma jelentősen megerősödött az utóbbi évtizedben, amit csak fokozott a Spanyolországot évek óta sújtó gazdasági válság, valamint az, hogy központi kormány sokak szerint a “süket fül” taktikáját folytatja a katalán függetlenségi törekvésekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik