Pályán kívül

Nők, akik a testükből lettek milliárdosok

Feltéve, ha elfogadjuk az állítást, miszerint az élsport, mint tevékenység célja, hogy mindenki másnál jobbá tedd magát az eszközt, azaz a testedet. Íme a legjobban kereső női sportolók listája. 

Érdekes, hogy a női sportolók egyenjogúság terén szinte csak a teniszben értek el látható eredményt a nők. Már ami az éves jövedelmet illeti. Legalábbis a Forbes Magazin nemrég megjelent listájáról erre lehet következtetni.

A magazin által összeállított kereseti lista első tíz helyén hét teniszezőnő található, ami összevetve a férfiak listájával legalábbis egyoldalú. A férfiaknál ökölvívó, labdarúgó, kosaras, golfozó, teniszező és amerikai futballista is található a TOP10-ben, addig a nőknél sokkal kisebb a szórás.

 
Sarapovának van mit a tejbe aprítania
Fotó: europress 

Mi több, a listavezető orosz Maria Sarapova éves jövedelme (24,4 M USD) alig kevesebb, mint a fele a férfi teniszben legtöbbet kereső Federerének (56,2 M USD), ami szokatlanul magas arány a többi sportághoz képest. Máshol sportágakban a nők el vannak nyomva ezek szerint…

A nőknél a tenisszel kereshető jövedelem terén az elmúlt esztendőben csak a golf, az autóversenyzés és a műkorcsolya egy-egy képviselője tudta felvenni a versenyt, a többiek messze lemaradva követik őket.

A magazin a keresetek megállapításában 2013 júniusától 2014 júniusáig terjedő időszakot vette figyelembe. A lista érdekessége, hogy a jelenlegi világranglista első Serena Williams mintegy 22 millió dolláros jövedelmével „csak” a harmadik helyen tanyázik az összesítésben.

Maria Sharapovának úgy lett első, hogy a tavalyi év második felét szinte teljes egészében kénytelen volt sérülés miatt kihagyni, így a tornákkal járó pénzbevételek nagy részétől elesett. Az orosz szépségnek olyan támogatókkal a háta mögött, mint az Avon, Nike, Tag Hauer, Samsung, Evian és a Head, illetve ezekből a szerződésekből származó mintegy 22 millió dollár extra jövedelemmel sikerült mindenkit megelőznie.

 
Kim Yuna elképesztően népszerű hazájában, nevével szinte minden el lehet adni. A szponzorok ezt búsásan megfizetik 
Fotó: europress 

A legjobban kereső nem teniszező sportoló, némi meglepetésre a koreai műkorcsolyázó Kim Yuna, aki a listán a negyedik helyet foglalja el. A dél-koreai olimpiai bajnok, a legjobban ünnepelt sportolók közé tartozik országában, ami Sharapovához hasonlóan óriási szponzori pénzt jelent számára (16 millió dollár). Bár, ha listát komolyabban szemügyre vesszük jól látható, hogy szinte az elit összes tagjára igaz a megállapítás, miszerint az éves bevételeik nagy részét nem a sportpályákon szerzik. A listán az éves keresett mellett zárójelben a szponzori pénzek.

Legjobban kereső női sportolók:

  • Maria Sharapova (tenisz): 24.4 millió dollár (22)
  • Li Na (tenisz): 23.6 millió dollár (18)
  • Serena Williams (tenisz): 22 millió dollár (11)
  • Kim Yuna (műkorcsolya): 16.3 millió dollár (16)
  • Danica Patrick (autóversenyző): 15 millió dollár (8)
  • Victoria Azarenka (tenisz): 11.1 millió dollár (7.5)
  • Caroline Wozniacki (tenisz): 10.8 millió dollár (9.5)
  • Agnieszka Radwanska (tenisz): 6.8 millió dollár (3)
  • Ana Ivanovic (tenisz): 6.4 millió dollár (5)
  • Paula Creamer (golf): 5.5 millió dollár (4.5)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik