Pályán kívül

Egy film miatt lett újságíró a magyar kardvívó

Hétfőn ismét jelentkezik a FIX TV Sportpálya című műsora, ezúttal Dávid Sándor lesz Komlósi Gábor műsorvezető vendége.

Dávid Sándor mint vívó került a Népsporthoz, 1959-ben Budapesten volt a világbajnokság, ehhez kellett szaktanácsadóként.

Újságíróként 1959-ben kezdett külsőzni a Népsportnál, ahol aztán tizenhét éven keresztül 1976-ig tevékenykedett, abból nyolcat az olimpiai sportágak rovatának a vezetőjeként.

“Soha nem akartam újságíró lenni. Egészen addig, amíg meg nem néztem a Római vakáció című filmet. (Vívni mellesleg azért kezdtem, mert láttam a Korzikai testvéreket.) Dolgoztam a Csepel Motorkerékpárgyárban technikusként, majd a MÁV Nyugati Pályaudvar Műszaki Kocsiszolgálati Főnökségén lakatosként, de közben élsportoló, ifjúsági válogatott vívó voltam” – mondta el az Életmű-díj és Aranytoll átvétele után Dávid Sándor 2008-ban.

Később Radnai János áthívta a Magyar Televízió Sportosztályára, a riporteri munka mellett szerkesztette és vezette az Autó-Motor-Sport című műsort több, mint tíz éven át. Több nyári olimpiának volt a riportere, kommentátora. Az Eurosport alapító tagjaként magyar szerkesztőségében 2001. decemberig dolgozott.

A Forma 1-es futamokat 1976-tól 1996-ig kommentálta. Szakértőként a Formula–1-es közvetítésekben ma is gyakran szerepet kap, a technikai sportok tekintélyes szakértője. A magyarországi Forma 1-es kultúra megteremtője.

Több mint 20 könyvet írt, több lapban is publikál, valamint blogol az interneten.

Többet is megtudhat a tekintélyes Életmű-díjjal jutalmazott Dávid Sándorról a FIX TV hétfőn, 20 óra 30 perckor kezdődő Sportpálya című műsorából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik