Pályán kívül

Az életéért küzdött Fa Nándor

A háromszoros földkerülő szólóvitorlázó az Atlanti-óceánon került hatalmas viharba.

A hatvan esztendős Fa Nándor új hajójával – Spirit of Hungary – és csapatával vágott neki az óceánnak. A céljuk New York, hiszen majd innen vágnak neki az IMOCA Ocean Masters világbajnoki sorozat első versenyének, Goszleth Marcel társaságában.

A megmérettetés igazi erőpróba, hiszen az amerikai városból egészen Barcelonáig kell majd vitorlázniuk a versenyzőknek, ez a táv pedig 6850 kilométert jelent nyílt vizen.

Fotó: MTI

Azonban már az odaúton komoly bajba keveredett a Spirit of Hungary.

“Kikerülhetetlenül belementünk egy szemből jövő 40-45 csomós frontba, helyenként 50-el ordított, monszun szerű eső, látási távolság 100 méter. Gyakorlatilag szétpofozott bennünket, tényleg a túlélésért vitozláztunk” – írja Fa Nándor a projekt Facebook-oldalán.

“Azóta a szél lecsendesedett, de a hullámzás még ma reggel is megkeserítette az életünket. Sok a feladat a hajón, igencsak megmutatta, hogy hol vannak a gyenge pontok. Most már békésebb vizeken közelítünk… Nem értjük honnét, de teljesen hidegen van. Itt a Golf-áramlatnak már érvényesülnie kellene, melegebbnek, mint az óceánon másutt. Az áramlást érzékeljük a műszereken, de a hőhatást nem.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik