Pályán kívül

Boldog születésnapot, Gedó György!

Szerdán ünnepli 65. születésnapját Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó.

Az Újpesten született Gedó György 1957-től a Békéscsabai Építők Előre, majd a Magyar Pamut, 1967-től 80-ig a Vasas versenyzője volt. A híres Ádler Zsigmond-tanítvány két Európa-bajnoki címet szerzett (1969, 1971), s ő az egyetlen magyar bokszoló, aki négy olimpián vett részt. Legnagyobb sikerét az 1972-es müncheni ötkarikás játékokon aratta, ahol papírsúlyban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. 1975-ben bronzérmes volt az Eb-n.

Nyolcszoros magyar bajnokként fejezte be sportolói karrierjét, 597 mérkőzésén 586 győzelmet aratott.

Visszavonulása után 1965-67 között fizikai munkásként dolgozott, 1976-80-ban a Vasas vezetőedzőjeként tevékenykedett. 1981-89-ben a Belvárosi Vendéglátó Vállalat üzletvezetője, majd a Népstadion és Intézményei rendésze volt. 1991-95-ben az egri Kordax vezetőedzőjeként, 1996-tól a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöki tanácsadójaként dolgozott.

Fotó: MTI

Kapcsolata ma is élő a hazai boksszal, elsősorban olyan formában, hogy volt tanítványainak segít, s aki igényli, számíthat a véleményére, szakmai tanácsaira.

“Örömmel segítek, és úgy tapasztalom, hogy örömmel is látnak a szorítók környékén mind a mai napig” – válaszolta az ünnepelt az MTI érdeklődésére. Hozzáfűzte, hogy rendszeresen lejár az egyesületekbe, és nemcsak a Vasasba, ahol egyik kedves tanítványa, Csík Csaba a vezetőedző.

“Szívesen elmondom a véleményemet, amit úgy gondolom, megalapoztam azzal, hogy 23 éven át voltam válogatott, a sportban pedig 55 éve vagyok benne” – jelentette ki Gedó György, aki büszkén idézte vissza, hogy 597 meccséből csak tízet veszített el, egy döntetlenje volt, a többit mind megnyerte, 57-et KO-val.

Az egészségét firtató kérdésre azt válaszolta, hogy húsz éve elszenvedett súlyos balesetét követően nem volt könnyű a talpra állás, de azt mondhatja, hogy jelenleg alapvetően rendben van, és lelkének is jót tesz a tudat, hogy miközben igyekszik sokat visszaadni, tisztában van vele, hogy sok jót is kapott az élettől, a sporttól. Ugyanakkor igen kritikusan viszonyul a jelen magyar ökölvívásához, amelyről nincs túl hízelgő véleménye.

“Olyan edzők, szakemberek kellenek, kellenének, akik visszaadják a nimbuszát, a varázsát a boksznak” – jelentette ki. “Kényszerpályára került olyanok miatt, akiknek közük nincs az ökölvíváshoz. Az üzletről szól a mai világ, lefelé tart a sportág, a szövetség pedig egy utazási iroda, márpedig ebből nem lesznek újból kiugró eredmények. És ez fáj. Pedig vannak, lennének tehetségek most is…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik