Pályán kívül

Lisszabonban felavatták a magyar legenda szobrát

A Benfica stadionjánál pénteken felavatták a lisszaboni labdarúgóklub egykori magyar sikeredzőjének, Guttmann Bélának a szobrát.

Az eseményen részt vevő Németh Zsolt államtitkár elmondta, hogy a 220 centiméter magas bronzszobor, amely a legendás trénert a két megnyert BEK-serleggel a kezében ábrázolja, az Estádio da Luz 18-as kapujánál, a 2004 januárjában elhunyt Fehér Miklós mellszobra mellett látható.

Az 1900-ban Budapesten született és 1981-ben Bécsben elhunyt szakember irányításával a Benfica 1961-ben és 1962-ben bizonyult a legjobbnak a Bajnokcsapatok Európa Kupájában.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Rui Gomes da Silva klubelnök a szoboravatáson elmondta, “ez tisztelgés Guttmann Béla emléke előtt, hiszen irányítása alatt volt talán a legeredményesebb és a legjobb megítélésű a Benfica.”

A klub honlapjának cikke a világ egyik legjobb edzőjéként ír Guttmannrók, akinek a 110 éves klub történetének legszebb, de legrosszabb korszakához is köze volt. Előbb megnyerte a két BEK-trófeát a piros-fehér együttesnek, majd az anekdota szerint, amikor a klubvezetés nem adta meg neki az extra prémiumot, elhagyta és megátkozta a Benficát azzal, hogy soha, de legalább száz évig nem nyer majd európai kupát a klub.

Azóta a csapat öt BEK, BL, illetve két UEFA Kupa/Európa Liga finálét játszott. Kitalálhatják, mindig kikaptak.

Az 1900-ban Budapesten született Guttmann Béla edzői pályafutása során 12 ország 25 csapatnál dolgozott, külföldön – Portugália mellett – megfordult Ausztriában, Hollandiában, Romániában, Olaszországban, Argentínában, Cipruson, Brazíliában, Uruguayban, Svájcban és Görögországban.

Legnagyobb sikereit Portugáliában érte el. Előbb, az 1958/59-es idényben bajnok lett az FC Portóval, majd a következő szezonban már a nagy rivális Benficát irányította. A lisszaboni együttessel 1961-ben és 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, és ő fedezte fel minden idők egyik legjobb futballistáját, a nemrég elhunyt Eusebiót.

Guttmann karrierje csúcsán távozott Lisszabonból, s bár még 1973-ig aktív volt, portugáliai sikereit nem tudta megismételni. 1981-ben, Bécsben hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik