Pályán kívül

Agytumorban halt meg a legendás futballkapitány

richard möller nielsen (richard möller nielsen)
richard möller nielsen (richard möller nielsen)

A dán labdarúgó-válogatottal 1992-ben óriási meglepetésre Európa-bajnokságot nyerő Richard Möller Nielsen 76 évesen hunyt el.

Az északi válogatott korábbi szövetségi kapitányának haláláról a dán labdarúgó szövetség számolt be. Möller Nielsent tavaly júliusban már megoperálták agytumorral, de az egészsége azóta sem javult, csütörtökön pedig feladta a szervezete a küzdelmet.

Möller Nielsen a hatvanas években hét szezont húzott le játékosként az Odensében, majd visszavonulása után több dán együttest dirigált.

Első komoly sikerét épp az Odense kispadján érte el, hiszen 1977-ben dán bajnok lett, majd ezt megismételte 1982-ben is, egy évvel rá pedig dán kupát nyert a csapattal.

Fotó: Europress Fotóügynökség

1978-ban az U21-es válogatott kispadjára ült le, majd 11 idény után a felnőtt válogatottnál kapott munkát. 1990-ben, mivel a szövetség nem tudott megegyezni a szövetségi kapitányi posztról Horst Wohlersszel, Möller Nielsenre esett a választás. Ő pedig meghálálta a bizalmat, hiszen 1992-ben Eb-címig vezette a dánokat.

Sokszor hallottuk már, hogy akkor a strandról szedték össze a focistáikat az északiak, hiszen a kvalifikáció során a Jugoszlávok mögött lemaradtak a tornáról, de a délszláv háború miatt szomszédunkat kizárták az Eb-ről, így az utolsó pillanatban ugrottak be a dánok.

A csoportkörből továbblépve, az elődöntőben a hollandok ellen a szerencse is melléjük szegődött, hiszen a büntetőpárbajban vívták ki a finálés szereplést, majd a döntőben a friss világbajnok németeket Jensen és Vilfort góljaival 2-0-ra verték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik