Pályán kívül

A pályán halt meg a focista

foci (foci)
foci (foci)

A spanyol ötödosztályú Tolosa labdarúgója, Ortzi Gurrutxaga a pályán kapott szívrohamot.

A csapatkapitány vasárnap, egy bajnoki mérkőzés 10. percében lett rosszul, majd összeesett a pályán. A 26 éves Gurrutxaga vélhetően szívrohamot kapott, az orvosi stáb pedig azonnal megkezdte az újraélesztést, de már nem tudtak rajta segíteni, pedig közel 40 percen át próbálták megmenteni az életét.

Fotó: Thinkstock

Tavaly novemberben az FC Porto játékosa, Alex Marques hunyt el hasonló módon, de több külföldi lap is megemlékezik a tragédiával kapcsolatban Akeem Adamsről, a Ferencváros trinidadi védőjéről, aki december 30-án vesztette életét.

A sort sajnos több névvel is folytathatnánk, de az eset kísértetiesen hasonlít Fehér Miklós halálára: a kiváló csatár épp tíz éve, a Guimaraes-Benfica találkozón kapott szívrohamot.

Az élsportolók szívelégtelenségéről

Amerikában az ilyen tragikus módon elhunyt sportolók 90%-a férfi, és háromévente hal meg egy sportoló ily módon.

Az átlagéletkoruk 17,5 év, a sportolók kétharmada vagy kosárlabdázó, vagy amerikaifutball-játékos. Javarészt 35 évesnél fiatalabbak közül szedi áldozatait ez a halálozási ok. Világszerte 200 000 sportoló hal meg szívelégtelenség következtében.

Az esetek negyedében genetikai szívrendellenesség áll a hirtelen halál mögött. 20%-ban pedig az úgy nevezett commotio cordis, amikor egy egészséges szívű sportoló szíve egyszerűen leáll. Mégpedig egy mellkasra mért ütés miatt, amely kihat a szívdobogás mechanizmusára (érdekesség: a fiatalabbak azért veszélyeztetettebbek ez utóbbi halálozás kapcsán, mert a bordájuk rugalmas, továbbadja a lökést a szívnek, míg az idősebbeké kemény, inkább eltörik – de megmenti a gazdája életét…) (forrás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik