Pályán kívül

Ünnep: 100 éves az örökös magyar bajnok

Kedden ünnepli 100. születésnapját Kisgyörgy Lajosné, Baba néni, 123-szoros országos bajnok sportlövő, edző. Isten éltesse!

Az első világháború kirobbanása előtt, 1914 január 14-én, a Vas megyei Pinkaszentkirályon született Fedor Magda. Szombathelyen nevelkedett, ahol teniszezni kezdett, s a városi klub igazolt versenyzője volt. 1932-ben, 18 évesen igaz szerelemmel ment férjhaz Kisgyörgy Lajos repülő főhadnagyhoz, a kor kiváló öttusázójához. Ő ismertette meg a lövészettel, amelyet 25 évesen kezdett el versenyszerűen űzni.

Ekként vált Kisgyörgy Lajosné néven nemzetközi klasszis sportolóvá is. Az 1939-tól 1979-ig tartó sportlövő pályafutása – 65 évesen még versenyzett!! – során puska és pisztoly számokban is szerepelt, s kilenc versenyszámban összesen 123 magyar bajnoki címet gyűjtött, ebből 68-at egyéniben.

Máig ő az egyéniben legtöbb országos bajnoki címet szerzett magyar sportoló.

Sikerei között akadt egy férfibajnoki aranyérem is, kisöbű sportpuska térdelő helyzetű számban. A sportág berkein belül csak Babának becézett lövő nemzetközi szinten is komoly sikereket ért el. Világbajnoki ezüst- és kétszeres világbajnoki bronzérmes. Európa-bajnokságokon pedig kétszer volt második és hatszor harmadik.

Kaiser Tibor és Kisgyörgy Lajosné jelzik a találatokat egy nemzetközi öttusaversenyen 1960-ban
Fotó: MTI/Petrovits László

Olimpiai érmet csak azért nem szerzett, mert a nők csak az 1984-es játékokon lőhettek először. Viszont 90 évesen még javában edzősködött az Igazságyügyi Minisztérium Duna Lövészegyletében.

A keze még most sem remeg. Isten éltessen Baba nén, vagy ahogy az öttusázók családja mindig is hívott férjed keresztneve után: Gyuri nénii!!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik