Pályán kívül

„Eusébio örökké megőrzi helyét a legnagyobbak közt”

eusébio (eusébio)
eusébio (eusébio)

Joseph Blatter és Michel Platini is megemlékezett a vasárnap hajnalban elhunyt portugál legendáról, Eusébioról.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke “egy legenda elvesztéséről” írt Twitter-oldalán a hetvenegy éves korában, vasárnapra virradóra elhunyt Eusébio halálhírére reagálva, míg Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke szerint “a futballtörténelem egyik legnagyobb játékosa távozott”.

Blatter a bejegyzésében leszögezte: Eusébio “örökre megőrzi helyét a legnagyobbak között”.

“A gyepen Eusébio legendává vált, akár a portugál válogatottban, akár a Benficában játszott” – fogalmazott Platini. “Ezen túlmenően a portugál labdarúgás nagyszerű nagyköveteként is tevékenykedett. Nemcsak egy labdarúgó, hanem jó és elbűvölő ember is volt egyben. Hiányozni fog nekünk.”

José Mourinho, a Chelsea portugál vezetőedzője hazája egyik meghatározó alakjának és halhatatlannak nevezte az elhunytat.


Eusébio 71 éves volt
Fotó: MTI

A mozambiki születésű Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Az utóbbi években már többször kórházba került különböző egészségi problémákkal.

A 64 válogatott meccsén 41 gólt szerző futballista a Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a BEK-et. A döntőben két találattal járult hozzá a többek között Puskás Ferenccel és Alfredo Di Stéfanóval felálló Real Madrid elleni 5-3-as sikerhez. A portugál nemzeti együttest 1966-ban a harmadik helyhez segítette az angliai világbajnokságon, amelynek a gólkirálya lett kilenc találattal. 1965-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát, és pályafutása során kétszer volt Európa legjobb góllövője.

A rendkívül gyors, pontos és technikás támadó 745 mérkőzésen összesen 733 gólt szerzett pályafutása során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik