Pályán kívül

Barátját siratja Pelé

A brazil labdarúgás nagyjai közül többen, Pelé, Zico és Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány is tisztelgett a 71 éves korában vasárnap elhunyt Eusébio emléke előtt.

“Siratom barátomat, Eusébiót” – emlékezett a legendás portugál futballistára a háromszoros világbajnok Pelé, aki Twitter-oldalára egy kettejükről készült fotót is kitett.

A “Fekete Gyöngyszem” felidézte, hogy az 1966-os világbajnokságon váltak barátokká. Az angliai vb-n a portugálok 3-1-re verték a brazilokat, s elsőként jutottak tovább abból a csoportból, amelyből a magyarok is negyeddöntősök lettek.

“Abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy néhány percet játszhattam vele (Franz) Beckenbauer 50. születésnapján” – mondta Zico, a brazil válogatott másik korszakos 10-es számú játékosa. “A családjára gondolok most, és arra, hogy fogadja tárt karokkal a Jóisten.”

Luiz Felipe Scolari, aki a brazil nemzeti együttessel 2002-ben világbajnokságot nyert, a 2003 és 2008 közötti időszakra emlékezett, amikor a portugál válogatott szövetségi kapitányaként rendszeresen találkozott Eusébióval.

“Mindig volt egy ösztönző szava. Nagy tiszteletnek örvendett a válogatott tagjai, a technikai személyzet és a szövetség vezetői körében egyaránt. Halála nagy veszteség mindannyiunk számára.”


Megemlékezés Eusébio szobránál
Fotó: MTI/EPA

A mozambiki születésű Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Már ma örök nyugalomra helyezik, mégpedig a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben. A Benfica közlése szerint a temetést megelőzően, közép-európai idő szerint 17 órától a Luz Stadionhoz közeli Szemináriumi templomban lesz a búcsúztatása.

Kívánságának megfelelően koporsója a stadionnál lesz felállítva kora délután, hogy a szurkolók ott is végső búcsút vehessenek tőle. Egyes vélemények szerint a temetése Amalia Rodrigueséhez hasonló nagyságrendűnek ígérkezik: a “Fado királynőjét” 1999-ben százezrek kísérték utolsó útjára.

Többen már most szorgalmazták, hogy Eusébio a nemzeti Pantheonba kerüljön, ahol Amaliát két évvel a halála után helyezték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik