Pályán kívül

Meghalt Eusébio

mecsesek(1)(960x640)(5).jpg (mécses, gyász, )
mecsesek(1)(960x640)(5).jpg (mécses, gyász, )

Az egykori portugál válogatott futballista 71 esztendősen vesztette életét.

Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Az utóbbi években már többször kórházba került különböző egészségügyi problémákkal. 2012 júniusának végén egy agyérgörcs miatt a lisszaboni Luz kórházba szállították, s mintegy két hetet töltött ott.

A portugál labdarúgás történetének legnagyobb játékosa az akkor portugál gyarmatnak számító Mozambikban született és nevelkedett. Ő volt az első afrikai labdarúgó, aki világhírű lett.

A válogatottban 64 találkozón szerepelt és 41 gólt szerzett. Az 1966-os világbajnokságon kilenc találatával gólkirály volt, jórészt köszönhetően az Észak-Koreának lőtt négy góljának.

Fotó: AFP

A Sportinghoz 1961-ben érkezett próbajátékra, de a Benfica emberei egyszerűen elrabolták a repülőgépről, majd addig bújtatták, amíg elült a botrány.

Pályafutása 15 szezonja alatt tízszer lett portugál bajnok, mellette tízszer ő lett a gólkirály. Ötszörös portugál kupagyőztes. Minden idők egyik legjobb játékosaként tartják számon, 745 profi meccsén 733 gólig jutott.

A Benficával 1962-ben elnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a BEK-et. A Fekete Párducnak nevezett csillag 1965-ben elnyerte az Aranylabdát, és pályafutása során kétszer volt Európa legjobb góllövője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik