Pályán kívül

Milliókat fizettek Jordan legendás csukájáért

Michael Jordan (michael jordan, )
Michael Jordan (michael jordan, )

Egy árverésen 104 ezer dollárért, csaknem 23 millió forintért kelt el Michael Jordannek, minden idők egyik legjobb kosárlabdázójának egy pár cipője.

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legendája pályafutásának egyik legemlékezetesebb mérkőzésen viselte a lábbelit.

Jordan az 1996/97-es szezon nagydöntőjének ötödik mérkőzése előtt gyomorfertőzést kapott, amitől annyira legyengült, hogy a Chicago Bulls orvosai nem javasolták neki, hogy pályára lépjen a Utah Jazz elleni összecsapáson. Ennek ellenére játszott, és nem is akárhogyan, hiszen 38 ponttal segítette győzelemhez csapatát, a lefújás pillanatában pedig szinte beleájult csapattársa, Scottie Pippen ölébe. Ez a találkozó később a “The Flu Game” (Az influenzás meccs) néven vonult be az NBA történelmébe.

23 millióért kelt el az ereklye
Fotó: AFP

A találkozó után Jordan egy labdaszedőfiúnak ajándékozta cipőjét, Preston Truman 15 évig egy banki széfben őrizte a “kincset”.

Az aukciós ház vezetője elmondta, cipőért még sohasem fizettek ennyit, egy korábbi Jordan-lábbeli 21 780 dollárért kelt el, míg egy, az újonc szezonjában hordott darabot 31 070 dollárért vettek meg.

A héten egyébként egy másik nagyszabású árverésre is sor került: Jesse Owens amerikai atléta 1936-os berlini aranyáért 1 millió 466 574 dollárt, azaz átszámítva 322 millió forintot adtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik