Pályán kívül

Márciusra elkészül a debreceni “Robin Hood Stadion”

Nagyerdei Stadion (nagyerdei stadion, )
Nagyerdei Stadion (nagyerdei stadion, )

Márciusra elkészül Debrecenben az új Nagyerdei Stadion, amelyet áprilisban már tesztelni is fognak.

Bordás Péter tervező kedden a Digisport Reggeli Start című műsorában elmondta, a belső tereket a télre készülve már bezárták, ugyanakkor épül a játéktér és a tető héjazata, amely bonyolult munka. Hozzátette: a létesítmény különlegessége a funkcionalitása lesz, a fák felett lebegő járda és a mindenhonnan látható természet. Előképe nem volt külföldön, leginkább a Bordeaux-ban tervezett erdőszéli aréna keltette fel szakmai érdeklődését a tervezés során.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: nagyerdeistadion.hu

“A legbüszkébb nem valamelyik elemre vagyok, hanem az alapkoncepcióra: stadion és alatta erdő. Kilométernél hosszabb útvonalat hoztunk létre a magasban, a fák felett, a lombkoronák magasságában, erre a megoldásra vagyok a legbüszkébb. Amikor megmutattuk, onnantól az UEFA-nál Robin Hood Stadiumnak becézték – nyilatkozta Bordás, aki szerint a stadion akusztikája is kiváló. – Belül vizsgáltuk az akusztikát is, éppen ezért is választottunk aszimmetrikus felépítést, mert így a 20 ezres arénában járva az az érzet, hogy legalább 30 ezres.”

A kivitelező konzorcium 11,45 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a munkát. Január 29-én kezdték meg a régi létesítmény bontását, az alapkőletételig pedig elvégezték a 20 ezer néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion alapozási munkálatait és felállítottak 75 tartópillért. Az építkezés során megújul a parkerdő teljes környezete is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik