Pályán kívül

Árverésre kerül a sportlegenda aranyérme

Jesse Owens (jesse owens, )
Jesse Owens (jesse owens, )

Akár egy millió dollárért is elkelhet Jesse Owens érme.

Jesse Owens nem csak az olimpiai játékok, hanem az egész sportvilág egyik legismertebb alakja. Az 1936-os berlini ötkarikás játékokon színes bőrű atlétaként nyert négy aranyérmet a náci Németország vezetőjének, Adolf Hitlernek a szeme láttára.

A legendák szerint a távolugrásban elért sikere után – 806 centiméter – a fotósok kedvéért ugrott még egyet, ami bőven jobb volt, mint a fennálló világcsúcs, hiszen 820 centit ért el.

Most egy los angeles-i aukciós ház árverésre bocsátja az egyik arany medált. Az egyetlen csavar a történetben, hogy pontosan nem lehet tudni, hogy melyiket. A 100 vagy a 200 méteres síkfutás aranyérmet, a távolugrását vagy esetleg a 4×100 méteres váltóét. Az érmeken ugyanis nem szerepel a sportág neve.

Az aukcióra november 20. és december 7. között kerül sor. A szervezők remélik, hogy az ár eléri az egy millió dollárt. Az eddigi legtöbb pénz, amit egy olimpiai éremért adtak 865 ezer dollár volt. A licitáló az első újkori olimpia maratonfutó számának győztesének járó ezüst serleget vihette haza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik