Pályán kívül

Gyurta edzője babaként kétszer mentette meg apja életét

Széles Sándor (széles sándor, sportcsillagok gálaestje, )
Széles Sándor (széles sándor, sportcsillagok gálaestje, )

Nemcsak a magyar úszósport köszönhet sokat Széles Sándornak, hanem az édesapja is.

 

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel mestere 1956-ban januárjában jött a világra, kilenchónapos kisgyermkekként rövid időn belül kétszer is tett azért, hogy ne kelljen félárván felnőnie.

Először épp akkor sírt fel, és rángatta ki apját hangjával a dolgozószobájából, mikor az orosz géppuskások megszórták a Budai Vár alatt húzódó Logodi utcai házukat. Az a helyiség, ahol apja azelőtt volt, jó sok lövedéket kapott.

Másodszor akkor lett akaratlanul életmentő, mikor berúgták a lakásuk ajtaját, egy embert kerestek, aki célba vette őket korábban. Mikor meglátták őket: a síró gyermeket és a rémült férfit, rögtön rájöttek, hogy nem ő „kell” nekik – mesélte el történetét 1956-ról Széles Sándor, aki versenyzői éveit nem számítva is immár 36 éve szolgálja a magyar úszósportot.

Fotó: MTI

14 év Gyurta mestereként

Úszónk olimpiai bajnoki diadalát és három világbajnoki győzelmét önmagában is bátran lehet Széles Sándor életműveként említeni.

Ez állhatott a kudarcok mögött

A biológiai fejlődés korszakát és változásait nemcsak a lányversenyzők élig meg nehezen, hanem a férfivá váló fiúk is. A helyben járást még csak megértettem volna, de Dani eredményeinek a hanyatlását kevésbé tudtam. Nem úgy sikerült számunkra a pekingi olimpia, ahogy szerettük volna, még ha az előfutamban Európa-csúcsot is sikerült javítani, de azt megelőzően nagy pofont kaptunk a budapesti Európa-bajnokságon is. Ez lett a görcsös akarásból, a türelmetlen sietségből, de hát bizonyítani akartunk. Bizonyítani, hogy az athéni olimpiai ezüstérmes nem felejtett el úszni – fogalmazott Széles.

 

Hálát adok a sorsnak, hogy 1999-ben összehozott Gyurta Dániellel, akivel a legnehezebb időkben is élmény volt együtt dolgozni, mert hogy ez a 14 hosszú év nem mindig volt fenékig tejfel a számunkra. A 2004-es olimpiai ezüstérmes csoda után – ami nekem, mint az edzőjének távolról sem volt akkora meglepetés, mint amilyennek az alig 15 éves srác bravúrja a külvilágnak tűnhetett – nagyon nehéz idők következtek – emlékezett vissza Széles. Hozzátette, hogy kész csoda, hogy ki tudtak kecmeregni ebből a kudarcokkal, zsákutcákkal, és az ő megtaposásának, illetve eltemetésének határozott szándékával teli időszakból.

Éveket vártak az újabb áttörésre

A második nagy áttörést a 2009-es világbajnoki győzelem hozta meg a versenyző és a mestere számára. Azóta fut a szekér, Gyurta Dániel világcsúccsal lett olimpiai bajnok Londonban, idén Barcelonában pedig sorozatban már a harmadik világbajnoki győzelmét aratta a 200 méteres mellúszásban.

És hogy mi lehetett a titkuk? Soha nem mutogattunk egymásra, nem a másikban kerestük a sokszor elkeserítő visszaesés okát – mondta az edző. Azt is elárulta, volt, hogy Gyurta vigasztalta, és a mai napig erőt adnak neki szavai.

Mint fogalmazott, mondhatnak neki bármit is, mikor éppen neki rontanak, az ő fülében mindig Dani erőt adó mondatai csengenek. Az egyik kudarc után így próbált megnyugtatni: „Mester, ne bánkódjon, menjen haza nyugodtan, igyon meg egy sört, nem magában van a hiba – idézte fel tanítványa szavait. Hozzátette, hogy természetesen nem szeretne ezzel takarózni a végtelenségig. Ám ahogy a versenyzőnek, úgy az edzőnek is lehetnek rossz napjai. Három és fél évtized után még mindig nagy céljaim vannak, hiszek a munkában, s bár az élet más területein is tudnék kezdeni valamit magammal, kitartok ott, ahol vagyok. Az úszásra tettem fel az életemet, változtatni én már soha nem fogok – mondta befejezésül a napokban kisebb műtéten átesett Széles Sándor.

Ezért lett a világbajnoki bronzérmes öttusázóból úszóedző

Húsz esztendősen bronzérmet nyert a junior öttusázók lengyelországi világbajnokságán, két évvel később Széles Sándor mégis úgy döntött, hogy az öt „tusa” közül az úszásnál köt ki, pontosabban annak a sportágnak a kötelékébe tér vissza, amelynek szépségét és nehézségét – Széchy Tamás növendékeként – először második osztályos kisdiákként ismerte meg.

Mit mondjak, kőkemény iskolát jártunk ki Tamás bácsi versenyzőiként. Tiszteltük őt, de annál is jobban tartottunk is tőle: a spártai módszereitől, a büntetéseitől. Fenekes járt a figyelmetlenségért, a lustaságért, de még az iskolában kapott rossz jegyekért is. A Mester gyorsan „kinevezett” 1500-as gyorsúszónak, és máris következtek a 20 kilométeres edzésadagok. Később, ahogy más úszók is tették, átváltottam a még nehezebb sportágnak számító öttusára, valamit ott is letettem az asztalra.

Amikor belátva, hogy a sportolás és a tanulás követelményeinek sajnos egyszerre nem tudok igazán jól megfelelni, az öttusázással felhagyva egykori mesterem, Tamás bácsi egyik tanulni és bizonyítani vágyó adjutánsa lettem. Ő mindig is edzőt akart faragni belőlem, talán azért is, mert az érdekes beszámolóit mindig tágra nyílt szemekkel és nagy érdeklődéssel hallgattam végig, meg aztán az ő sajátságos „feleltetéseinél” sem buktam meg. Így kerültem át a „másik oldalra”, és azonnal kezdtem rájönni, vagy inkább rádöbbenni arra, hogy mit és miért tett, valójában milyen ember is Széchy Tamás, akinek a tanítása ma is gyakran vonalvezető a számomra – mesélte Széles.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik