Széles Sándor (széles sándor, sportcsillagok gálaestje, )
Pályán kívül sport

Gyurta edzője babaként kétszer mentette meg apja életét

Nemcsak a magyar úszósport köszönhet sokat Széles Sándornak, hanem az édesapja is.

 

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel mestere 1956-ban januárjában jött a világra, kilenchónapos kisgyermkekként rövid időn belül kétszer is tett azért, hogy ne kelljen félárván felnőnie.

Először épp akkor sírt fel, és rángatta ki apját hangjával a dolgozószobájából, mikor az orosz géppuskások megszórták a Budai Vár alatt húzódó Logodi utcai házukat. Az a helyiség, ahol apja azelőtt volt, jó sok lövedéket kapott.

Másodszor akkor lett akaratlanul életmentő, mikor berúgták a lakásuk ajtaját, egy embert kerestek, aki célba vette őket korábban. Mikor meglátták őket: a síró gyermeket és a rémült férfit, rögtön rájöttek, hogy nem ő „kell” nekik – mesélte el történetét 1956-ról Széles Sándor, aki versenyzői éveit nem számítva is immár 36 éve szolgálja a magyar úszósportot.

Fotó: MTI

14 év Gyurta mestereként

Úszónk olimpiai bajnoki diadalát és három világbajnoki győzelmét önmagában is bátran lehet Széles Sándor életműveként említeni.

Ez állhatott a kudarcok mögött

A biológiai fejlődés korszakát és változásait nemcsak a lányversenyzők élig meg nehezen, hanem a férfivá váló fiúk is. A helyben járást még csak megértettem volna, de Dani eredményeinek a hanyatlását kevésbé tudtam. Nem úgy sikerült számunkra a pekingi olimpia, ahogy szerettük volna, még ha az előfutamban Európa-csúcsot is sikerült javítani, de azt megelőzően nagy pofont kaptunk a budapesti Európa-bajnokságon is. Ez lett a görcsös akarásból, a türelmetlen sietségből, de hát bizonyítani akartunk. Bizonyítani, hogy az athéni olimpiai ezüstérmes nem felejtett el úszni – fogalmazott Széles.

 

Hálát adok a sorsnak, hogy 1999-ben összehozott Gyurta Dániellel, akivel a legnehezebb időkben is élmény volt együtt dolgozni, mert hogy ez a 14 hosszú év nem mindig volt fenékig tejfel a számunkra. A 2004-es olimpiai ezüstérmes csoda után – ami nekem, mint az edzőjének távolról sem volt akkora meglepetés, mint amilyennek az alig 15 éves srác bravúrja a külvilágnak tűnhetett – nagyon nehéz idők következtek – emlékezett vissza Széles. Hozzátette, hogy kész csoda, hogy ki tudtak kecmeregni ebből a kudarcokkal, zsákutcákkal, és az ő megtaposásának, illetve eltemetésének határozott szándékával teli időszakból.

Éveket vártak az újabb áttörésre

A második nagy áttörést a 2009-es világbajnoki győzelem hozta meg a versenyző és a mestere számára. Azóta fut a szekér, Gyurta Dániel világcsúccsal lett olimpiai bajnok Londonban, idén Barcelonában pedig sorozatban már a harmadik világbajnoki győzelmét aratta a 200 méteres mellúszásban.

És hogy mi lehetett a titkuk? Soha nem mutogattunk egymásra, nem a másikban kerestük a sokszor elkeserítő visszaesés okát – mondta az edző. Azt is elárulta, volt, hogy Gyurta vigasztalta, és a mai napig erőt adnak neki szavai.

Mint fogalmazott, mondhatnak neki bármit is, mikor éppen neki rontanak, az ő fülében mindig Dani erőt adó mondatai csengenek. Az egyik kudarc után így próbált megnyugtatni: „Mester, ne bánkódjon, menjen haza nyugodtan, igyon meg egy sört, nem magában van a hiba – idézte fel tanítványa szavait. Hozzátette, hogy természetesen nem szeretne ezzel takarózni a végtelenségig. Ám ahogy a versenyzőnek, úgy az edzőnek is lehetnek rossz napjai. Három és fél évtized után még mindig nagy céljaim vannak, hiszek a munkában, s bár az élet más területein is tudnék kezdeni valamit magammal, kitartok ott, ahol vagyok. Az úszásra tettem fel az életemet, változtatni én már soha nem fogok – mondta befejezésül a napokban kisebb műtéten átesett Széles Sándor.

Ezért lett a világbajnoki bronzérmes öttusázóból úszóedző

Húsz esztendősen bronzérmet nyert a junior öttusázók lengyelországi világbajnokságán, két évvel később Széles Sándor mégis úgy döntött, hogy az öt „tusa” közül az úszásnál köt ki, pontosabban annak a sportágnak a kötelékébe tér vissza, amelynek szépségét és nehézségét – Széchy Tamás növendékeként – először második osztályos kisdiákként ismerte meg.

Mit mondjak, kőkemény iskolát jártunk ki Tamás bácsi versenyzőiként. Tiszteltük őt, de annál is jobban tartottunk is tőle: a spártai módszereitől, a büntetéseitől. Fenekes járt a figyelmetlenségért, a lustaságért, de még az iskolában kapott rossz jegyekért is. A Mester gyorsan „kinevezett” 1500-as gyorsúszónak, és máris következtek a 20 kilométeres edzésadagok. Később, ahogy más úszók is tették, átváltottam a még nehezebb sportágnak számító öttusára, valamit ott is letettem az asztalra.

Amikor belátva, hogy a sportolás és a tanulás követelményeinek sajnos egyszerre nem tudok igazán jól megfelelni, az öttusázással felhagyva egykori mesterem, Tamás bácsi egyik tanulni és bizonyítani vágyó adjutánsa lettem. Ő mindig is edzőt akart faragni belőlem, talán azért is, mert az érdekes beszámolóit mindig tágra nyílt szemekkel és nagy érdeklődéssel hallgattam végig, meg aztán az ő sajátságos „feleltetéseinél” sem buktam meg. Így kerültem át a „másik oldalra”, és azonnal kezdtem rájönni, vagy inkább rádöbbenni arra, hogy mit és miért tett, valójában milyen ember is Széchy Tamás, akinek a tanítása ma is gyakran vonalvezető a számomra – mesélte Széles.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.