Pályán kívül

Kárpáti György is a Nemzet Sportolója lehet

Kárpáti György (kárpáti györgy)
Kárpáti György (kárpáti györgy)

A 78 éves, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót válaszhatják be a Nemzet Sportolói közé.

„Nem tudom pontosan, hogy volt-e más jelölt, de amikor bennünket összehívtak, egyöntetű volt az a vélemény, hogy Kárpáti Gyurika legyen a tizenkettedik a Nemzet Sportolói között” – mondta az Indexnek Kulcsár Győző a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, aki tagja a testületnek.
A lap informácói szerint Kárpátival szemben – 162-szer volt válogatott, háromszoros olimpiai, háromszoros Európa- és egyszeres Universiade-bajnok – azonban erkölcsi aggályai lehetnek a kormánynak, bár minden kritériumnak megfelel, hogy a Nemzet Sportolói közé válasszák.

Fotó: MTI
A társaság egyébként legfeljebb 12 fős. A díjat azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben.
Ezt azonban jóvá kell hagynia a kormánynak.Az augusztusban elhunyt Gyarmati Dezső utódját november 1-én akarják megnevezni.
Az viszont Kárpáti mellett szól, hogy bár 2008-ban megvádolták, hogy III/III-as ügynökként a csapattársairól jelentett, később pert nyert, áprilisban pedig szerződést kötött a miniszterelnökséggel: 2014-ig sporttanácsadói pozíciót tölt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik