Pályán kívül

Még nem fogta fel lába elvesztését a focista

Akeem Adams (Akeem Adams)
Akeem Adams (Akeem Adams)

Orvosa nyilatkozott Akeem Adamsről: még mindig lélegeztetőgépen van, mert nem tudja tartósan fenntartani saját légzését.

Mint ismert, Akeem Adams, a Ferencváros trinidadi labdarúgója szeptember végén kapott szívinfarktust, ennek következtében a bal lábát térd alatt amputálni kellett. A mindössze 22 esztendős védőt egy hete felébresztették a mesterséges kómából, de még mindig súlyos állapotban van. Orvosa, dr. Szelid Zsolt csütörtökön elmondta, hogy továbbra is lélegeztetőgépen van:

„Adams továbbra is lélegeztetőgépen van, nem tudja tartósan fenntartani saját légzését. Az izomzata túlságosan legyengült ahhoz, hogy magától lélegezzen. A keringése stabil, a lábamputáció utókezelése folyik, még további kezelések várnak rá” – mondta az orvos a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

Szelid azt is részletezte, miért volt szükség az amputációra: „Szövetelhalás bármilyen szervnél történhet. A lába volt a legsérülékenyebb szerve, hiszen labdarúgóként az kapja a legnagyobb terhelést, így az kapta a legnagyobb pofont az infarktus során. A kemény edzésmunkával összefügg, hatalmas combizomzata van, keringésleállás esetén, amikor minden sejt kívánja az oxigént, ez hatalmas pofon. Minden szervének nagy pofon volt, de a lába sínylette meg leginkább.”

Adams többnyire alszik, az orvosok pedig megkérték Ricardo Moniz vezetőedzőt és a játékostársakat, hogy ha lehet, most inkább hagyják pihenni.


Akeem Adams állapota továbbra is súlyos
Fotó: Népszava

Szelid Zsolt továbbra is amondó, hogy előzetesen nehéz lett volna kiszűrni Adams betegségét, főleg úgy, hogy a játékos nem szólt róla, hogy a családon belül volt már korábban hasonló probléma. A labdarúgó édesapja hirtelen szívhalál áldozata lett, ennek ismeretében talán a célzott vizsgálatok során kimutatható lett volna a rendellenesség.

„A cél a szívtranszplantáció lenne, de ezt meg kell beszélni vele, bele kell, hogy egyezzen, mert nagy a kockázat, ám még nem vagyunk ott, nincs olyan állapotban. Még azt sem nagyon fogta fel, hogy amputálták a lábát” – folytatta Szelid, aki megerősítette, hogy Adamsszel együtt körülbelül ötvenen várnak új szívre hazánkban.

„Azok, akiknél erre sor kerül, néhány éven belül meghalnának nélküle, de utána teljes értékű életet élhetnek – persze bizonyos határon belül.”

Szelid azt is elárulta, hogy a nagy számok törvénye alapján a labdarúgóknál a legsűrűbb a hirtelen szívhalál, mivel ezt űzik a legtöbben a világon, ráadásul egy nagyon intenzív sport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik