Pályán kívül

Román-magyar: balhé a stadionban is

román-magyar balhé (román, magyar, foci, szurkoló, )
román-magyar balhé (román, magyar, foci, szurkoló, )

A délután folyamán több összecsapás is volt magyar szurkolók és román csendőrök között, pár órán belül lenyugodtak a kedélyek, de nem sokáig. Komoly büntetést kaphatunk, ha súlyosbodna a helyzet.

Órákkal a román-magyar labdarúgó vb-selejtező előtt többször is összetűzésbe keveredtek a magyar szurkolók a román csendőrséggel, illetve román szurkolókkal. A magyar-román zárt kapus mérkőzés után várhatóan nem ússzuk meg kisebb büntetéssel, ha komolyabb balhé lesz akár ki is zárhatják a magyar csapatot a szurkolói miatt. A helyszíni beszámolók szerint több mint ezer magyar utazott ki Bukarestbe, sokan közülük már ittas állapotban vannak. Ha nyerne a ma este nyolc órakor kezdődő mérkőzésen a magyar válogatott, azzal lépésnyire kerülne a pótselejtezőt érő második helyhez a csoportjában. Itthon döntetlent játszottunk ellenük.

A Sport24 oldalán élő szöveges közvetítést olvashat a mérkőzésről, kattintson ide!

19:32 – Botrány a lelátón

Verekedés tört ki a magyar szurkolók szektorában a meccs előtt. A magyar drukkerek megindultak a románok irányába, a két tábor közé felállított fémkordonokat szétdobálták. A helyi biztonsági erők megpróbálták őket visszatartani, de kevés sikerrel jártak, a rohamrendőrök viszont néhány pillanat múlva megérkeztek, és gumibotokkal, valamint könnygáz bevetésével visszaszorították a randalírozókat.

A rendőrség ezután sorfalat alkotva figyelte a magyar szurkolókat.


Fotó: MTI / Illyés Tibor

19:08 – Két csatárral kezdünk

Szalai Ádámmal és Böde Dániellel áll fel a magyar labdarúgó-válogatott a Bukarestben 20 órakor kezdődő, románok elleni világbajnoki selejtezőn.

Egervári Sándor szövetségi kapitány bő egy órával a mérkőzés előtt hozta nyilvánosságra a kezdő tizenegyet, amelynek érdekessége még, hogy Korcsmár Zsolt ezúttal a középpályán kap majd helyet, a védelem közepén pedig Guzmics Richárd és Lipták Zoltán szerepel majd.

A magyar válogatott kezdőcsapata:

Bogdán Ádám – Vanczák Vilmos, Guzmics Richárd, Lipták Zoltán, Kádár Tamás – Koman Vladimir, Korcsmár Zsolt, Varga József, Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám, Böde Dániel

Reméljük, hogy innen már tényleg a focié lesz a főszerep.

18:42 – Alaposan  átvizsgálják a magyarokat

Fokozatosan, nagyjából százfős csoportokban engedik be a bukaresti Nemzeti Stadionba a magyar drukkereket. A bejutás előtt minden szurkolónak rendkívül alapos átvizsgáláson kell átesnie, ráadásul a helyi biztonsági emberek magyar tolmács segítségével minden egyes zászlót vagy transzparenst ellenőriznek, és azt a legkisebb hiba – túl nagy vagy esetleg provokáló jellegű felirat – esetén azonnal elkobozzák…

A találkozó magyar idő szerint 20 órakor kezdődik, Egervári Sándor szövetségi kapitány várhatóan egy órával a kezdő sípszó előtt hozza nyilvánosságra kezdő tizenegyét.

18:32 – Jó estét, civilizált szurkolást!

Példaértékű a Prosport csütörtöki címlapja, Tisztelet Magyarországnak! – címmel közöltek anyagot az MLSZ döntéséről, és foglalt állást a román drukkerektől elvárt viselkedésről is. “A szurkolóknak a meccsen az kell, hogy legyen a jelmondatuk: Lehet civilizáltan is!” – fogalmaztak.


Forrás: Pro Sport

18: 24 – Ezt kéri a Külügyminisztérium

A magyar Külügyminisztérium elvárja minden Romániában tartózkodó magyar futballszurkolótól, hogy sportszerűen buzdítsa a magyar válogatottat és tartsa be Románia törvényeit.

A Külügyminisztérium péntek délutáni közleményében hangsúlyozza azt is, hogy elvárják a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, hogy kísérje és védje meg a magyar szurkolókat, illetve azonosítsa be azokat, akik rendbontást vagy törvénytelenséget követnek el. “A román hatóságoktól pedig azt várjuk el, hogy törvényesen es csak azokkal szemben járjanak el akik valóban kihágást követnek el. Elvárjuk, hogy tartózkodjanak bármiféle nemzetiségi megkülönböztetéstől” – fogalmaz a közlemény.

18:20 A román drukkerek sem tétlenek

Négyszáz román huligán akart a magyar szurkolóknak leválasztott területre betörni – írta a prosport.ro. A portál szerint akkor léptek közbe a rohamrendőrök, mikor a dobálózásban a románok kövei több autóban is kárt tettek, ekkor könnygázt vettettek be ellenük. A csendőrök a rendőrséggel együtt futtatták meg a rendbontókat, akik közül többet őrizetbe is vettek.

18: 00 – Négy magyar került kórházba

Három magyar szurkolót fejsérülések miatt, egy negyediket pedig rosszullét miatt szállítottak kórházba pénteken Bukarestben – közölte pénteken a Mediafax román hírügynökség. A hírügynökség szerint az agyrázkódással diagnosztizált három szurkolót a Nemzeti Arénától vitték kórházba, a negyedik férfi viszont már a bukaresti Északi pályaudvaron rosszul lett. Oda érkezett az a vonat, amely mintegy ezer magyar szurkolót szállított Bukarestbe. A pályaudvaron a szurkolók egy része összecsapott a román csendőrökkel.


Fotó: MTI / EPA

A román rendőrség több magyar szurkolót előállított, de egyelőre nem lehet tudni, hány személyről van szó. Georgian Enache, a román csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, csak a péntek esti román-magyar meccs után közlik a pontos számot.

17:40 – Minden drukker megérkezett, nincs hír újabb összecsapásról

A prosport.ro úgy tudja, hogy az öt sérültből hármat a Pantelimon kórházba szállítottak. Az intézmény szóvivője elmondta, hogy bár voltak sérüléseik részegség okozta elesésekből származtak. Eközben az utolsó magyar szurkolók is megérkeztek a stadion környékére. Kevés köztük a józan a híradások szerint.

Lenyugodtak a kedélyek. A szurkolói zónát ezer rendőr őrzi, a stadionban nem lesznek visszaélések – mondta Georgian Enache, rendőrségi szóvivő. Több magyar szurkolót bevittek a rendőrségre – írja a manna.ro.


Fotó: MTI/EPA/Mihai Barbu

17:02 – Megkéseltek egy magyar drukkert

Az nb1.hu, a szurkolókkal egy vonaton utazó munkatársa azt írta, hogy a pályaudvaron történt összecsapásban nem sérült meg senki, de úgy tudja, hogy csütörtök este megkéseltek egy diósgyőri szurkolót.A prosport.ro öt sérültről ír, köztük egy rendőrről. A digisport.ronak niylatkozó helyiek egyébként úgy látták, hogy nyugodtan ittak a magyarok, a problémák akkor kezdődtek, mikor megjelentek a rohamrendőrök, hogy átkísérjék őket a szurkolói zónába. Ott egyébként már nem lehet alkoholt kapni.

16: 38 Isznak és rongálnak a magyarok?

A manna.ro beszámolója alapján heten is orvosi ellátásra szorultak a meccsre kiutazók közül, de ők nem összecsapások áldozatai, hanem túlzott alkoholfogyasztás miatt kellett segíteni rajtuk. A hírportál azt írja, hogy a drukkerek megrongálták a bukaresti tömegközlekedési vállalat két járművét is, és voltak, akik petárdákat dobtak ki az őket a szurkolói zónába szállító buszokból. A prosport.ro információi szerint sokáig nyugalom és béke honolt a szurkolói zónában, de nem sokkal ezelőtt ott is kisebb összetűzés volt magyarok és a rohamrendőrök között.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

15: 58 – Balhé a különvonatosok körül is

Megérkezett Bukarestbe péntek délután a magyar szurkolói különvonat: a rajta utazók egy csoportja szóváltásba keveredett, majd összecsapott a román csendőrséggel. A nagy erőkkel készültségben álló rendőrség rövid dulakodás után autóbuszokba terelte és elszállította a hangoskodó szurkolókat.

A különvonatot magyarokat gyalázó, “bozgori” (hazátlan) skandálással fogadták a bukaresti Északi pályaudvaron összegyűlt kíváncsiskodók, amire a magyarok közül többen “cigányok” kiabálással” és sörösüvegek dobálásával válaszoltak.

A pillanatokon belül kialakult dulakodás során a magyar szurkolók ellen gumibotokat és könnygázt vetett be a csendőrség, majd beterelte őket az odakészített buszokba. A csendőrség szóvivője szerint sikerült az agresszív szurkolókat elkülöníteniük, “akik nem fogják a stadionban látni a meccset”.

15: 28 – Balhé a belvárosban

Összecsapott a csendőrökkel pénteken Bukarest történelmi belvárosában az esti labdarúgó világbajnoki-selejtezőre érkezett magyar szurkolók egy csoportja.

A román hírtelevíziók élő közvetítéséből az látszott, hogy Magyarország feliratú, egyforma fekete pólóba öltözött férfiak dulakodnak az őket gumibotozó román csendőrökkel. A számos sörözőnek otthont adó városnegyed utcáin a drukkerek székeket dobáltak, a csendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük.

A szurkolói csoportot autóbuszokba terelték és elvitték a helyszínről. A csendőrség szóvivője szerint senki sem sérült meg, és sikerült helyreállítani a rendet.

 

15: 20 – Támadás magyar szurkolók ellen

Román szurkolók egy csoportja betörte egy magyar rendszámú mikrobusz szélvédőjét a Segesvár-Brassó országúton a Maros megyei Szászkézd (Seschiz) környékén – közölte az MTI-vel a Maros megyei rendőrség.

“Nem tudjuk miért álltak meg, és volt-e szóváltás közöttük. A román csoport néhány dobozt dobott a magyar rendszámú gépkocsi felé és betörték két ablakát. A rendőrséget egy órával később értesítették és rongálás miatt tettek feljelentést a segesvári rendőrségen” – mondta Gabriela Stoica rendőrségi szóvivő.

Videó – A magyar szurkolókat szállító vonat indulása Budapestről:

Bukarest központjában egy, a csoporttól leszakadt magyar szurkolót vertek meg ismeretlenek: a sértett kisebb sérülést szenvedett, amit a kihívott mentőautóban azonnal elláttak – közölte a Mediafax hírügynökség.

Amiről szólnia kéne a ma estének – Sok múlik a meccsen

Korábban, péntek hajnalban öt magyar szurkolót állított elő Bukarestben a helyi rendőrség, miután összetűzésbe keveredtek egy román csoporttal.

Az Athena Intézet információi szerint a Betyársereg nevű szélsőséges csoport balhét tervez a péntek esti meccs előtt, alatt, vagy után. Romániában rendőrök ezrei készültek a mérkőzésre és a magyar drukkerekre: összesen 3400 rendőr vigyáz rájuk.


Forrás: MTI

Ma este nyolc órától sorsdöntő mérkőzést vív a magyar válogatott a román ellen a pótselejtezőt érő második helyért. Budapesten zárt kapus mérkőzésen a hajrában kapott góllal buktuk el a három pontot. Egervári Sándor szövetségi kapitány szerint az elmúlt három év legjobbját kell nyújtania a magyar csapatnak a sikerhez.

A Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen történtek miatt zárt kapus magyar-román (2-2), a Honvéd szigorú UEFA-büntetése után nyilvánvaló, bármilyen balhé, cigányozás, zsidózás, erdélyezés hangzik fel, netán egy papírzspkendőnyi uszító molinó emelkedik fej fölé ma este Bukarestben, a FIFA példás szigorral csap majd le a Magyar Labdarúgó Szövetség soron következő rendezvényeire. Az opciók: egymást követő több zárt kapus meccs vagy a válogatott végső kizárása a világbajnoki selejtezőkből.

Olvasói sztorik