Pályán kívül

Elhunyt a magyar sportújságírás óriása

Borbély Pál (borbély pál)
Borbély Pál (borbély pál)

Borbély Pál egykori válogatott kosárlabdázó, a Népsport, majd Nemzeti Sport korábbi rovatvezetője, főszerkesztője, majd lap- és ügyvezető igazgatója 85 éves korában tért örök nyugovóra.

Borbély Pál 1928. szeptember 17-én született a Hajdúság fővárosában. Debreceni volt és, mint a cívis emberek többsége ő is konok, szókimondó, egyenes emberként élte az életét. Kosárlabdázóként öt bajnoki aranyat nyert anno, egészen a válogatottság vitte, sportújságíróként mégis a labdarúgás szerelmesévé, rettegett szakírójává vált.

Rettegtek tőle, mert őszinte volt. Szinte mindenkinél korábban írt, beszélt a magyar labdarúgásban fellelhető problémákról. A labdajátékos esze, a kosárlabdából hozott taktikai felkészültsége párját ritkította, így hiába játszották ezt a sportágat lábbal, szemét nem kerülhette el semmi, ami a futballpályán történt.

A sportágban ma is használt: “nem csupán megszólaltatni, de cipelni is kell a zongorát” mondatot az ő tolla vitte papírra először. Ez az egymás után rakott nyolc szó kristálytisztán fejezi ki a magyar sportújságírás óriásának életfilozófiáját és labdarúgásunk közelmúltjának és jelenének is a fekélyét.

Óriás volt, de nem csak kosárlabdázó termete miatt. Sajnos csak volt. Nyugodj békében Pali bácsi!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik