Pályán kívül

Újabb madárember halt szörnyet

wingsuit (wingsuit)
wingsuit (wingsuit)

Egy francia férfi vetette magát a mélybe egy szikláról szárnyasruhában az Alpokban. Az sem tartotta vissza, hogy az elmúlt pár napban ketten is meghaltak hasonló módon.

Egy héten belül már a harmadik “madárember”, azaz magát szárnyas repülőruhában helikopterről vagy más magaslatról a mélybe vető extrémsportoló szenvedett halálos balesetet az Alpokban.

Szombaton a Francia Alpokban egy 41 éves francia férfi halt szörnyet, amikor szárnyas repülőruhában (wingsuit) elrugaszkodott a Dent de l’Arclusac 2041 méteres csúcsáról. Előző nap egy 35 éves lengyel férfi vesztette életét, mert nekicsapódott egy sziklának, miután leugrott a 2234 méteren fekvő Pointe de Sans Bet-ről.

Szerdán a francia-svájci határ közelében, svájci területen szenvedett halálos wingsuitbalesetet Mark Sutton brit kaszkadőr, aki a tavalyi londoni olimpia nyitóünnepségén James Bondként szerepelt. 

Az idei nyár kezdete óta öten vesztették életüket az Alpokban wingsuit-balesetben. Évi 20 halottal a szárnyasruhás repülés a legveszélyesebb a sziklaugró extrémsportok közül. 

A franciaországi Chamonix-ban tavaly két súlyos baleset után be is tiltották a wingsuitet, de több megszorítással idén újra engedélyezték. A Chamonix-ban működő húszfős wingsuitklub tagjai a világ legjobb “madáremberei” közé tartoznak, ennek volt tagja Mark Sutton is.

A James Bond-imitátor Sutton 3300 méteres magasságból, helikopterről ugrott a mélybe szárnyas repülőruhában egy háromnapos eseményen, amelyet az Epic TV internetes sportcsatorna rendezett a világ legjobbjainak, hogy bemutathassák tudásukat. Egyelőre tisztázatlan okból Sutton 200-250 kilométeres sebességgel egy sziklagerincnek csapódott, mielőtt kinyílt volna a földet érést lassító ejtőernyője. 

Roch Malnuit francia extrémsportoló azt mondta az AFP-nek, szó sincs arról, hogy a wingsuitesek “eszeveszett őrültek” lennének; hangsúlyozta, hogy GPS-t és lézert használva mérik, mikor kell kinyitniuk a biztonságot adó ejtőernyőt. 

A wingsuitet 1994-ben találta fel a francia Patrick de Gayardon (1960-1998), aki 12 ezer ugrás után maga is egy ejtőernyő-balesetben vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik