Pályán kívül

Beckenbauer is érintett a német doppingbotrányban?

Franz Beckenbauer (franz beckenbauer, )
Franz Beckenbauer (franz beckenbauer, )

Egy Németországban készült tanulmány szerint akár a hetvenes évek világverő német válogatottja is tiltott teljesítményfokozó szereket szedhetett.

Egyre dagad a német doppingbotrány, amelyet a Humboldt Egyetemen készített „Dopping Németországban, az ’50-es évektől napjainkig” című tanulmány váltott ki – írja a kitekinto.hu. A tanulmány nem csekély, 680 oldalas zárójelentése, benne számos kínos részlettel a Süddeutsche Zeitung birtokába került. A lap az elmúlt héten szellőztette meg, bizony nem mindent csináltak NSZK-ban a sportszerűség és a szabályok szellemében.

Magyar szempontból legérdekesebb információ, hogy az 1954-es, 3-2-es német győzelemmel zárult világbajnoki döntőt megelőzően a mai értelemben vett teljesítményfokozó szereket kapott az Aranycsapat ellenfele. Más kérdés, akkor a dopping fogalma még nem létezett, szabályzata sem volt, így tiltott teljesítményfokozásról sem beszélhetünk.

Viszont már a teljesítményfokozó szerek tiltólistára kerülését, a doppingszabályzat bevezetését követően kergette a labdát Franz Beckenbauer, a kétszeres aranylabdás német futballcsillag, akit egy vasárnapi televízió-műsorban hoztak igencsak zavarba. A “Császár” lényegében beismerte, ők is kaptak olyan injekciót, amiről fogalma sem volt, mit tartalmaz.

Idézet a műsorból:

Beckenbauer: 20 évig voltam profi játékos, de sem a menedzser, sem az edző, sem a sportorvos nem kényszerített rá, hogy teljesítménynövelőket szedjek. Természetesen megkaptuk a magunk vitamininjekcióját… vitamininjekció, fogalmam sincs, a doktor azt mondta, hogy ez vitamininjekció.

Műsorvezető: Tehát pontosan nem tudta, hogy mi az.

Beckenbauer: Egy vitamininjekció csak teljesítménynövelő, vagy az már doppingnak számít? Nem tudom, mi egyáltalán a dopping?

Műsorvezető: Tehát Ön kapott valamit, viszont nem tudta pontosan, hogy mi van benne?

Beckenbauer: Nem vagyok orvos. Természetesen kaptunk vitamininjekciót.

A Süddeutsche Zeitung a zárójelentésből korábban többek között idézte Hans-Dietrich Genschert, egykori német belügyminisztert, aki 1971-ben, a müncheni olimpia előtt egy évvel, a Szövetségi Sporttudományi Intézet egyik vezetőjének az alábbiakat mondta: „Önöktől, sportorvosoktól a jövő évi olimpián, Münchenben érmeket akarok, bármi áron”.

A miniszter egyik tanácsosa pedig állítólag a következő szavakat címezte 1976-ban a müncheni olimpiát megelőzően Joseph Keul professzornak, a német olimpiai csapat orvosának (aki 1980-tól már vezette az orvosi stábot): „a minisztérium támogatja minden olyan teljesítményfokozó használatát, amely nem veszélyezteti az egészséget.”

Franz Beckenbauer 1965-77 között 103 alkalommal viselte az Német Szövetségi Köztársaság labdarúgó válogatott mezét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik