Pályán kívül

Klicsko pontozással nyerné az ukrán elnökválasztást

Vitalij Klicsko (vitalij klicsko, )
Vitalij Klicsko (vitalij klicsko, )

Egy friss felmérés szerint Vitalij Klicsko politikai népszerűsége már fejhosszal előzi meg Viktor Janukovicsét.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet májusban végzett közvélemény-kutatásának adatai arról tanúskodnak, hogy az idősebb Klicsko fivérnek egy idén rendezett elnökválasztás során meggyőző esélyei volnának az elnöki posztra.

Korábban Viktor Janukovics jelenlegi államfő még biztosan vezetett a népszerűségi listán, és a börtönbüntetését töltő Julija Timosenko is stabilan a nyomában haladt.

Nemrég azonban az UDAR párt elnöke, azaz a nehézsúlyú bokszvilágbajnok megelőzte a volt miniszterelnököt, és a népszerűsége versenyre kelt az államfőjével. Sőt, a kijevi intézet május második felében végzett felmérése alapján mára ő került az első helyre.


Fotó: AFP

A 2030 válaszadótól begyűjtött adatok szerint Vitalij Klicsko politikai kedveltsége megközelítette a 16 százalékot, míg Viktor Janukovicé alig haladta meg a 14-et. Az aktív politikusok közül Arszenyij Jacenyuk, aki az egyesült ellenzék vezérének számít, 10 százalékpontot gyűjtött be.

A „futottak még” kategóriába tartozik pillanatnyilag 6 százalékkal Oleg Tyahnyibok, a nacionalista Szvoboda vezetője, míg a kommunista Petro Szimonyenko kénytelen beérni a választópolgárok 4 százalékának szimpátiájával.

Ukrajnában 2015 elején tartják a legközelebbi elnökválasztásokat. Az érvényes jogszabályok szerint, amennyiben egyik jelölt sem éri el az 50 százalék+1 szavazatot, úgy a második körben a két legerősebb vonhatja ki a jelképes kardot egymás ellen.

Julija Timosenko a jelek szerint még csak labdába sem rúghat majd. A legfrissebb hírek szerint kínzó gerincfájdalmai miatt már a betegágyából sem tud felkelni. Sőt, a lánya azt nyilatkozta legutóbb, hogy még a terápiáját irányító német orvosok sem tudták eddig egyértelműen diagnosztizálni a betegségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik