Pályán kívül

Csodás magyar pillanatok Moszkvában

Tizenhárom érmet szerzett a magyar csapat a daganatos betegséggel sikeres küzdelmet vívó gyerekek moszkvai vetélkedőjén, a Győztesek versenyén.

Az egyik magyar versenyző Vlagyimir Kramnyik sakkvilágbajnokkal játszott szoros partit. A Fejér megyei Alapról származó Török Máté elmondta: hosszú időt hagyott ki az iskolából daganatos betegsége, a kezelések miatt, de közben sem hagyta abba a tanulást. Magántanulóként letette a vizsgákat, és most az a vágya, hogy ácsnak tanulhasson.

Öt arany egyéniben: kettő futásban, kettő úszásban, egy gyaloglásban, két ezüst egyéni sakkban és lövészetben. Fociban hárman szereztek aranyérmet a nemzetek vegyes csapatában, hárman pedig a második helyezett csapatban játszottak.

Bakó Katalin, az Együtt a Daganatos Gyermekekért magyar alapítvány képviselője így értékelt: „A moszkvai verseny legnagyobb jelentősége, hogy azok a gyermekek, akik évekig harcoltak a betegséggel és nem jártak közösségbe, most végre a sportban lehettek győztesek, élvezhették a verseny és az együttlét minden percét.”

Az „Ajándékozz életet” nevű orosz alapítvány szervezi az eseményt. A szervezet munkatársai hat éve a lengyelországi onko-olimpiára utaztatott daganatos betegséggel sikerrel megküzdő gyermekeket. Elkápráztatta őket a csodálatos hangulat.

„Azok az emberek, akik ebbe a helyzetbe kerültek, bizonyára elfáradtak már attól, hogy folyton a szomorúság vegye őket körül. Ünnepelni, játszani, örülni akarnak” – mondta az egyik aktivista.

Benyó Gábor, a Szent László Kórház gyermekonkológus főorvosa – aki elkísérte a gyerekeket – elmondta, nem igaz, hogy a sikeresen meggyógyult gyerekeket tiltani kell a mozgástól, inkább hasonló versenyeket kellene rendezni Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik