Pályán kívül

Sportolók a gáton, óriási az összefogás

Bár a Margitszigeten elmarad a szervezett sportolói homokzsákpakolás, jelzésértékű, hogy a MOB felhívására több mint ezren (!) jelentkeztek.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Úszó Szövetség közösen kezdeményezte, hogy az olimpikonok, sportolók és sportbarátok együtt védekezzenek az árvíz ellen.

A két szervezet először a Margitszigeten zajló – különösen a Hajós Alfréd Uszoda megmentését célzó – védekezési munkákhoz szeretett volna toborozni, de az illetékesek jelezték, hogy nincs hely már újabb segítő kezeknek, itt szerencsére megfelelő ütemben halad a munka.

A kezdeményezéshez egyébként azonnal csatlakozott a Magyar Vívó Szövetség, a Testnevelési Főiskola, a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Atlétikai Szövetség is.

Siklós Erik, a MOB sajtófőnöke lapunknak elmondta, hogy a katasztrófavédelem munkatársai jelezték, megfelelő ütemben haladnak a védekezési munkálatok a szigeten, olyannyira, hogy nem is lehet oda bemenni, csak azoknak, akik előzetesen regisztráltak önkéntes munkavégzésre.

Ezek a turnusok már szerdán beteltek, és nincs értelme másoknak a helyszínre menniük. A hírek szerint a védekezési munkák 70 százalékát már elvégezték a szigeten.

Jelzésértékű ugyanakkor, hogy több mint ezer sportoló, edző, sportbarát jelentkezett a közös felhívásra rövid időn belül – nekik a MOB köszöni a szándékot.

Mindezek mellett is jellemző, hogy a sportolók is aktívan részt vesznek a súlyos árvízi helyzet enyhítésében. Görbicz Anita a Facebookon tett közzé felhívást, a magyar férfi-vízilabdaválogatott pedig erőnléti edzés gyanánt pakolt homokzsákokat Óbudán.

Ugyancsak homokzsákokat töltött a Videoton labdarúgócsapatának egyik szurkolói csoportja, a Haladás Győrbe látogató utánpótlás-labdarúgócsapata vagy éppen Nemes Benjámin jégkorongozó.

A szombathelyi Illés Akadémia fiatal focistái Győrben

Nemes Benjámin jégkorongozó

A Videoton labdarúgócsapatának néhány szurkolója, az RBD tagjai

A magyar vízilabdaválogatott tagjai

Önkénteseket várunk a margitszigeti uszodához

A fenti híreknek némileg ellentmond a Nemzeti Sportközpontok felhívása, ők továbbra is önkénteseket várnak a Nemzeti Sportuszoda kármentesítésére.

Már három zsák szélességben és öt zsák magasságban áll az ideiglenes gát a Hajós–Széchy Sportuszoda mellett a Margitszigeten, de a friss előrejelzések szerint további magasításra van szükség. Az uszodát üzemeltető Nemzeti Sportközpontok az önkéntesek segítségére is számít. A területet a Margit-híd irányából lehet megközelíteni, regisztrálni a sziget déli csúcsánál, az atlétikai centrumban kell.

„Jól haladunk a munkákkal, és nagyon köszönjük az önkénteseknek már az eddigi segítséget is, reméljük, hogy ma is sokan jönnek. Az uszodán belül mi már elvégeztük a szükséges óvintézkedéseket: a kazánokat, szivattyúkat, elektromos berendezéseket feljebb vittük az alsó szintekről, a csatornákat pedig lezártuk és homokzsákokkal is védjük. Természetesen folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel. A friss hírek szerint akár a kilenc métert is megközelítheti a vízszint, de én bizakodó vagyok!” – mondta Dala Tamás, a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ vezetője.

Hozzátette: az egyik gépházban már megjelent a víz, de ez egyelőre komolyabb problémát nem okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik