Pályán kívül

Azért volt könnygáz, hogy a drukkerek elérjék a vonatot

Debrecenben a Fradi-szurkolók ellen vetették be, egy kislányt is elért. Csak azt akarták, hogy a drukkerek ne késsék le a vasútállomásra tartó buszt.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány megállapította, hogy szakszerűtlen és aránytalan volt a könnygáz alkalmazása a vasárnapi DVSC-FTC bajnoki labdarúgó-mérkőzést követő rendőri intézkedés során.

Mint arról írtunk, a Ferencváros 3-2-es sikerével végződő meccs után a Fradi szerint aránytalanul súlyosan lépett fel a rendőrésg az ünneplőkkel szemben, ráadásul egy 9 éves kislány is beszívta a könnygázt, amitől rosszul lett.

Az ORFK most közleményt adott ki, amiben magyarázatot ad a történtekre. Ezt idézzük:

“A mérkőzés után több vendégszurkoló nem szállt fel a drukkereket a vasútállomásra szállító különjáratú buszokra. Folytatták csapatuk ünneplését, miközben pirotechnikai eszközöket, füst-, köd- és fénygránátokat dobtak a rendőrök felé. A csoportból a 25 éves D. Balázs budapesti lakost kiemelték, vele szemben pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt eljárást kezdeményeztek. A fiatalember kiemelését látva a szurkolói csoport egymást buzdítva szidalmazni kezdte a rendőröket, és nem volt hajlandó felszállni a különbuszokra.

A rendőrök annak érdekében, hogy az autóbuszok elérjék a menetrend szerint közlekedő vonatot, 10-12 alkalommal 1-3 másodpercig könnygázt alkalmaztak azért, hogy “megtörjék a csoport passzív ellenállását” – tudatta tehát az ORFK.

“A csoportban gyermek nem tartózkodott, a könnygáz a nyitott ajtóval és ablakokkal várakozó autóbuszok mellett tartózkodó szurkolókra irányult” – hangsúlyozták, kiemelvén, hogy a buszon nem használták a könnygázt, de mivel bejutott oda, szakszerűtlen volt a használata, valamint “nem állt arányban a szurkolói csoport passzív ellenálló magatartásával”.

Pintér Sándor belügyminisztert az egyik parlamenti bizottságban kérdezték az ügyről, így válaszolt: a kialakult garázda magatartást akarta kezelni a rendőrség, és hamarosan elkészül a jelentés a történtekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik