Pályán kívül

Hasonlóságok a pápa és a NOB elnök választás között

Jacques Rogge (jacques rogge, )
Jacques Rogge (jacques rogge, )

Egykori kiváló teniszezőnk Vad Dezső érdekes párhuzamot vont a világ két igencsak befolyáso szervezetének napi aktualitásaiban.

Ahogyan a katolikus egyház élére új vezető került Jorge Bergoglio argentin érsek személyében, úgy a sport világának élén is változás következik. Amíg XVI. Benedek váratlan lemondása után kellett új pápát választani, addig a 2001-ben megválasztott Rogge elnök megbízatása lejár. Amig elődei közül   Coubertin 29, Brundage 20, Samaranch 21 évig látta el az elnöki tisztséget, addig a belga  sebészorvos csak 12 évig vezethette  a szervezetet.

A reform értelmében ugyanis napjainkban az elnök már csak 8 évre választható és megbízatását egyszer, 4 évre  lehet meghosszabbítani. Rogge megbízatását 2009-ben meghosszabbították, ami most lejár és így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 10-én, a Buenos Airesesben tartandó 125. ülésén új elnököt választ.

Ahogyan  a római Sixtuszi kápolnában összeült Konklavén 115 bíboros szavazhatott, úgy Buenos Airesben is a NOB 115 tagjára vár a döntés. A hivatalos jelentkezések  bejelentésének határideje három hónappal a választás előtt jár le. A hírek szerint azonban nagy az érdeklődés, miután minden NOB tag választható, így  sok jelöltről lehet hallani. A végrehajtó bizottság több tagja is közöttük van – mondta beszélgetésünk során Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB Környezetvédő Bizottságának vezetője.

A szóban forgó jelöltek közül a  szervezet munkájából az utóbbi időben kétség kívül a montreali olimpia tőrvívó csapatbajnoka, német Thomas Bach és a marokkói atléta, a 400 gáton Los Angelesben aranyat szerző Nawal El Moutawakel vállalt nagyobb részt, kapott több feladatot, s így őket tarthatjuk legesélyesebbnek.

A 60 éves  Bach 1991 óta NOB tag, a Német Olimpiai és Sportszövetség elnöke, a NOB elsőszámú jogi szakértője, aki részt vett a szervezet reformjának kidolgozásában is. Az 51 éves Moutawakel 1998 óta NOB tag, hazája ifjúsági és sportminisztere, elnöke a NOB riói koordinációs bizottságának.

A jezsuita Jorge Bergoglio Ferenc első dél-amerikaiként foglalta el vatikán trónját. Névválasztása, valamint első megnyilvánulásai alapján regnálása alapvető  változásokat igér a katolikus egyházban.

Ehhez hasonlóan Bach vagy Moutawakel esetleges megválasztása is újdonságot jelentene a NOB történetében, hiszen a szervezetnek még nem volt olimpiai bajnok elnöke, de sem német, sem afrikai sportvezető, sem hölgy nem vezette eddigi 119 éves története során a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot.

Mi dől el még Buenos Airesben?

A kongresszus további, nagy izgalommal várt kérdéseként a 2020-as nyári olimpia műsoráról is tárgyalnak. A következő olimpiák műsorának reformjával 2005-ben és 2009-ben is foglalkozott a szervezet. Előbb a baseball és softball sportágakat törölték a hét évvel később rendezendő, azaz a londoni olimpiáról. Majd  a golf és a 6-os rögbi sportágakat vették fel  2016-ra.

A végrehajtó bizottság ez év február végén a birkózás törlését javasolta  a program bizottság értékelése alapján. A javaslat nagy visszatetszést keltett, széleskörű nemzetközi tiltakozást váltott ki. A végrehajtó  bizottság a május végi szentpétervári  ülésén foglalkozik újra e vitatott javaslattal. A döntésre a NOB Buenos Airesben tartandó ülése hívatott. Ugyancsak az argentin fővárosban jelölik ki a 2020-ban esedékes XXXII. Nyári olimpiai játékok színhelyét, a rendezésre Tokió, Isztanbul és Madrid pályázik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik