Pályán kívül

140 milliót fizettek egy sportmezért

Mike Eruzione (Mike Eruzione, jégkorong,)
Mike Eruzione (Mike Eruzione, jégkorong,)

Több mint 650 ezer dollárért kelt el az 1980-as téli olimpián a szovjet együttest legyőző amerikai jégkorongcsapat kapitányának, Mike Eruzionénak a meze a Heritage aukcióján.

A Heritage Auctions árverési cég a hét végén rendezte New Yorkban sporteszközökből és emléktárgyakból összeállított aukcióját, ahol egy nevének eltitkolását kérő magángyűjtő 657 250 dollárért vette meg a jeles hokimezt.

Előzetesen többet vártak a licitálástól, de ez sem semmi egy műszálas sportruházatért…

A Lake Placidben 1980-ban megrendezett téli olimpián az amerikai csapat meglepetésszerű győzelmet aratott a sportágat két évtizeden át uraló szovjet együttes fölött. A 4-3-as végeredményt a csapatkapitány, Mike Eruzione góljával állították be a házigazdák. A Sports Illustrated szakmagazin később a XX. század egyik kimagasló amerikai sportdiadalának nevezte a találkozót.

A volt kapitány az aukció előtt közölte, hogy azért bocsátotta árverésre a híressé vált mezt, mert „gondoskodni kíván családjáról és alapítványáról”.

Az aukción kis híján százezer dollárt adtak azért a vérrel átitatott zokniért, amelyet a bostoni Red Sox dobójátékosa, Curt Schilling viselt 2004-ben az észak-amerikai baseballdöntő sorozatának második mérkőzésén. A bostoniak annak ellenére győztek a St. Louis Cardinals ellen, hogy Schilling ínszakadást szenvedett a jobb lábán, és a sérülés átáztatta vérrel a zokniját.

Összesen mintegy száz sportrelikvia talált új gazdára az aukción.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik