Pályán kívül

Pistorius ügy: a nyomozót is gyilkossági kisérlettel vádolják

Hilton Botha (Hilton Botha)
Hilton Botha (Hilton Botha)

A dél-afrikai futó ügyében a védelem támadásba lendült. Most a Reeva Steenkamp ellen elkövetett gyilkossági ügy nyomozóját lehetetlenítették el egy másfél évvel ezelőtti ügy előcitálásával.

Azt követően, hogy szerdán Oscar Pistorius védőügyvédje, Barry Roux ízekre szedte a vád állításait Hilton Botha nyomozó meghallgatásakor, és annak szinte minden állítását cáfolta, a mai tárgyaláson az is kiderült, hogy a rendőrt hétrendbeli gyilkossági kisérlettel vádolják. A dél-afrikai rendőrség ezért bejelentette, leváljták a rendőrt.

A Pistorius-ügy kivizsgálását Vinesh Moonoo nyomozóra bízzuk – közölte Riah Phiyega, a dél-afrikai országos rendőrfőkapitány. Hozzátette: Moonoo a dél-afrikai rendőrség főnyomozója, irányításával tapasztalt szakértői csoport fog eljárni az egész országot megrendítő gyilkossági ügyben.

Botha még 2011 decemberében keveredett lövöldözési ügybe, ahol két társával tüzet nyitott egy minibusz utasaira. Az eljárást 2012 márciusában megszüntették Botha ellen, de perújrafelvételi kérelem nyomán idén májusban újra vizsgálják az esetet. A rendőrség szóvivője, Neville Malila a mai tárgyalás előtt megerősítette Bothát az esetleges bűnösség bizonyításáig ártatlannak tekintik, és ő viszi tovább a Pistorius-ügyet.

A nyomozó ugyanakkor a mai tárgyalás kezdetén nem jelent meg. A bíró a vád képviseletében megjelenő Gerrie Nelnek 15 percet adott, hogy előkerítsék a rendőrt, aki majd 70 perc után elég idegesen jelent meg a bíróság előtt. Botha nincs túl jó helyzetben. A szerdai tegnapi meghallgatáson sokat hibázott, a védelem sarokba szorította, mivel több állítását nem tudta bizonyítani, sőt, a helyszíni szemlén ő maga taposta össze a nyomokat.

Oscar Pistoriust a dél-afrikai nyomozószervek mindettől függetlenül továbbra is Reeva Steenkamp szándékos meggyilkolásával vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik