Pályán kívül

Hagyta győzni a futót: a fair play bajnoka

ivan fernandez (ivan fernandez)
ivan fernandez (ivan fernandez)

A Facebookon terjed az a történet, amelynek során egy spanyol atléta győzelemhez segíti figyelmetlen ellenfelét.

Iván Fernandez Anaya nevétől zeng a Facebook nemcsak idehaza, hanem nemzetközi “vizeken” is. Egy olyan történet részese ugyanis a baszk atléta, amely manapság már szinte elképzelhetetlen a sport világában.

Egy december 2-i, 10 kilométeres futóversenyen történt meg az eset. A spanyolországi Burlada városában Anaya a kenyai Abel Mutai mögött haladt néhány méterrel lemaradva. Egy ideje már üldözte a színesbőrű sportembert, de megelőzni nem tudta.

A kenyai futó egyszer csak váratlanul lelassított, majdnem teljesen megállt, azt hitte, elérte a célvonalat. A valódi cél azonban 100 méterrel arrébb volt. Fernández Anaya gyorsan beérte, de ahelyett, hogy megelőzte volna, maga is lelassított, és megvárta, míg Mutai beér a valódi célba.

„Kiabálni kezdtem neki, hogy még van 100 méter. Nem értett. Az edzőm ordított, támadjak, előzzem meg. Használjam ki, hogy ez a fiú már pezsgőt bontott. Hogy tehettem volna?” – írta később a baszk futó a blogjában.

A sportember azt mondja, ezt kellett tennie, mert az egész versenyen a kenyai futó volt jobb. Azóta Baszkföldön – és ugyebár a Facebookon is – a csapból is az ő története folyik.

Videó – íme, az eset felvétele és egy nyilatkozat:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik