Pályán kívül

Tovább szigorodhat a doppingolás büntetése

John Fahey (John Fahey)
John Fahey (John Fahey)

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azt tervezi, hogy azokért a doppingvétségekért, amelyekért jelenleg kétéves eltiltás jár, a büntetési tételt felemeli négy évre.

A döntés decemberben születhet meg, és ha elfogadják, 2015-től lépne érvénybe az új doppingkódex erre vonatkozó passzusa. John Fahey, a WADA elnöke közleményében kiemelte: a sportvilágban és kormányzati szinten is erős a törekvés a szigorításra.

Jelenleg az anabolikus szteroidok, a növekedési hormonok és a fedőszerek használatáért, illetve a tiltott szerekkel való kereskedésért jár kétéves szankció első esetben, a második lebukás vagy vétség pedig örökös eltiltást von maga után.
A WADA nem tervezi kimondottan olimpiai eltiltásra vonatkozó előírás megalkotását.

Korábban a briteknél volt érvényben az a szankció, hogy doppingolók már egyáltalán nem indulhattak ötkarikás játékokon, ám a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) iránymutatása szerint ez dupla büntetésnek minősül, így a Brit Olimpiai Bizottság májusban megszüntette a szabályt. Fahey ezzel kapcsolatban megjegyezte: ha decemberben elfogadják a négyéves eltiltást, akkor a vétkes sportoló eleve egy olimpiát biztosan kihagy.

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetője a kenyai sportvezetőket is bírálta, amiért nem járnak utána, hogy tényleg olyan egyszerű-e doppingszerekhez jutni az afrikai ország edzőtáboraiban, mint ahogy az egyes információk szerint gyanítható. A WADA elnöke Montrealban beszélt arról, hogy olyan értesüléseik vannak, melyek szerint a külföldiek körében is népszerű kenyai magaslati edzőtáborokban számos sportoló él tiltott szerekkel.

“Nem történik semmi, egy helyben topogunk” – rögzítette bosszúsan a WADA irányítója, hozzátéve, hogy a szervezet jelenleg nem tehet semmit, ám 2015-től, az új doppingkódex bevezetésétől a helyzet majd változik, mivel a WADA-nak lesz jogosultsága arra, hogy az edzőtáborokat is saját hatáskörben ellenőrizze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik