Pályán kívül

Gullit: Növekszik a rasszizmus Európában

ruud gullit (ruud gullit, )
ruud gullit (ruud gullit, )

Az egykori holland válogatott labdarúgó, Ruud Gullit szerint az európai labdarúgásban egyre több a rasszista megnyilvánulás.

Éppen ezért Gullit reakcióra szólította fel az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) az U21-es Szerbia-Anglia mérkőzés után, ugyanis a találkozón a szigetországiak színesbőrű játékosát Danny Rose-t huhogással “fogadták” a szerb szurkolók.

Rose emiatt a szerbek közé lőtt egy labdát, jutalma pedig egy piros lap volt a játékvezetőtől.

Gullit szerint épp az ilyen szituációkat kellene elkerülni, és a rasszismuzra valamit gyorsan ki kellene találnia az UEFA-nak.

“Rose reakciója ártatlan és teljes mértékben érthető volt. A török bíró pedig pirosat adott neki ezért. Van esetleg valakinek ötlete, hogy mit kellett volna Danny-nek tennie? Én tudom, hogy minek kellett volna történnie. A meccset félbe kellett volna szakítani, a huhogás miatt. És mindig így kellene tenni, ha támadás éri a színesbőrű labdarúgókat. Az UEFA pedig nem ülhet karbatett kézzel” – mondta az AC Milan egykori csillaga.

“Teljesen lesokkolt a szerbek viselkedése. Sajnos a majomhuhogás még mindig gyakori az európai országokban. Ez a futball rékfenéje, ami egyrer nagyobbra nő.”

Korábban Bulgáriában huhogtak a drukkerek. Az eset után a dánok a FIFA-hoz fordultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik