Pályán kívül

Óriásszobor örökíti meg Zidane fejelését

zinedine zidane, szobor (zinedine zidane, )
zinedine zidane, szobor (zinedine zidane, )

Párizsban ötméteres szobron örökítették meg a 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntőjének legemlékezetesebb momentumát, amikor Zidane lefejelte Materazzit.

Talán mindenki emlékszik az esetre, ugyanis a finálé után – amit mellesleg az olaszok nyertek meg tizenegyesekkel – még hónapokig borzolta a kedélyeket a francia ikon, Zinedine Zidane piros lapot érő tette, amikor nemes egyszerűséggel mellkason fejelte az itáliaiak védőjét, Marco Materazzit.

Most a Pompidou Központban emeltek a franciák egy bronzszobrot, amely ezt a pillanatot örökíti meg.

Az algériaiAdel Abdessemed alkotása az alkalomból látható az épület előtt, hogy az algériai-francia művésznek október 3-án nyílik kiállítása a Pompidou Központban. A szobor január 7-ig marad jelenlegi helyén, de már most megrohamozták a turisták.

“Ez a szobor szembemegy azzal a hagyománnyal, hogy a győzelmek emlékére emelünk szobrokat. Ez az alkotás óda a vereséghez” – mondta Philippe Alain Michaud, a kiállítás kurátora. Hozzátette: “Abdel műve kettős értelmű. Egy mindenki által jól ismert eseményt örökít meg, amelyre azonnal rá lehet ismerni, ugyanakkor Masaccio freskóira és a realista hagyományra is utal. Zidane lefele forduló tekintete pedig Ádámnak a paradicsomból való kiűzetésére emlékeztet”.

A szobornak egy kisebb változatát korábban már bemutatta a New York-i David Zwirner galéria.

Videó – Zidane fejese pirosat ért:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik