Pályán kívül

Csak nyolc évet kapott a bírógyilkos hokis

scurko(960x640).jpg (scurko)
scurko(960x640).jpg (scurko)

Nyolc év szabadságvesztést kapott egy volt szlovák jégkorongozó egy játékvezető megöléséért, Ladislav Ščurko tagadja a gyilkosságot.

Nyolc év szabadságvesztésre ítélte a Kassai Járási Bíróság a szlovák Ladislav Ščurko egykori jégkorongozót Marek Liptaj játékvezető meggyilkolásáért. A bűntény 2008-ban történt.

A volt hokis számára egyben pszichiátriai vizsgálatot is előírtak. A két és fél éve tartó eljárás az ítélettel vélhetően még nem zárult le, az elítélt ugyanis jelezte, hogy fellebbezni szándékozik a döntés ellen.

A viszonylag enyhe ítéletben a bíró szerint szerepet játszott több mellékkörülmény is, miközben súlyosbító körülményeket nem állapítottak meg. Az érintett nem teljesen beszámítható állapotban követte el tettét, ami ugyanakkor nem indokolja azt.

Az exhokis a nyomozás során korábban beismerte tettét, később azonban megváltoztatta vallomását. Ščurko az új vallomásában azt állította, két ismeretlen férfi ölte meg a bírót. A gyilkosok terepjáróval érkeztek a helyszínre. Megölték a bírót, majd betették a játékos autójának csomagtartójába, egyikük beült vele a kocsiba, a másik pedig követte őt. Így vitték el a tetemet arra a helyre, ahol később megtalálták.

A sportoló szerint korábban azért ismerte be a bűncselekményt, mert a nyomozók nyomást gyakoroltak rá, és előző ügyvédje is azt mondta, előnytelen lenne, ha megváltoztatná vallomását, hiszen ha emberölésként bírálják el a bűncselekményt, annak enyhébb a büntetési tétele, mint a gyilkosságnak.

Ščurko elmondta, félti az életét, de családja erőt adott neki ahhoz, hogy küzdjön: ne ítéljék el olyanért, amit nem követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik