Pályán kívül

Tíz évre leültették a bundázó kínai focistát

börtön (börtön)
börtön (börtön)

2009-ben több mint húsz főt vettek őrizetbe Kínában korrupció gyanújával, játékosokat és vezetőket is vizsgáltak, végül kedden született ítélet.

Kínában szerdán bebörtönözték a labdarúgó-szövetség két korábbi vezetőjét és hat labdarúgót, közülük négyen a kínai válogatottban is szerepeltek.

Elsőként a Kínai Labdarúgó Szövetség (CFA) elnökét, Nan Yongot, majd utódját Xie Yalongot is tíz év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték egy kínai hírügynökség szerint. Yong megközelítőleg 55 millió forintnak megfelelő jüant, míg Yalong több mint 60 millió forintnyi jüant fogadott el.

Rajtuk kívül játékosokat, játékvezetőket is vizsgáltak, végül hat játékost ítéltek el, szerencsejáték és meccsek manipulálása miatt. A hat játékos közül ráadásul négyen válogatott játékosok, emiatt kínában nagy felháborodást keltett az ügy. A kínai válogatott emiatt nevetség tárgya lett a szurkolók körében, és a világ legnépszerűbb játékának hírnevét aláásta a világ legnépesebb országában.

Wei Shaouit, korábbi válogatott játékost szintén tíz év hat hónapra ítélték el, Shen Si hat évet kapott, a többi játékos “megúszta” öt és fél évvel.

A kínaiak nem nézik jó szemmel a bundázást, egy blogger egyenesen azt írta, hogy Yongot és társait le kellene lőni.

A kínai labdarúgó-bajnokságnak eddig sem volt túl jó megítélése, bár egyre népszerűbb ott a futball – több nagy európai klub is nyári felkészülése egy részét Kínában tölti – , ám ezek után nem tudni, hogy ez a tendencia folytatódni fog-e, vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik