Pályán kívül

Defibrillátorok beszerzését sürgeti a FIFA

Minden futballpályán kell lennie defibrillátornak Michel D'Hooghe, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) orvosi bizottságának elnöke szerint.

“A nemzeti szövetségek körében végzett felmérésünk alapján az elmúlt öt évben 84 szívleállás történt a futballpályákon, de csak az esetek húsz százalékában állt rendelkezésre a helyszínen defibrillátor” – mondta csütörtökön a belga szakember a FIFA második, Hungexpón tartott orvosi konferenciáját követő sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy miképpen oldható meg az újraélesztő készülékek széles körű elterjesztése, D’Hooghe úgy válaszolt: először is ki kellett mondani ennek a szükségességét, mert ez adott esetben élet és halál kérdése, mostantól pedig meg kell keresni a lehetséges megoldásokat a megvalósításhoz.

A konferencia témája volt az is, hogy különböző vizsgálatok szerint évi 60 meccsnél többet nem szabadna engedélyezni a profi futballban, de bizonyos játékosok ennél jóval többet játszanak.
D’Hooghe és Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának tagja emellett egyaránt hangsúlyozta: a megelőzés a legfontosabb, ennek érdekében hozták létre az úgynevezett “11+” programot, amelyet már 47 országban, többek között Magyarországon is bemutattak.

“Ez a program olyan sérülések, például húzódások és rándulások redukálásában nyújt segítséget, amelyeket nem szabálytalanságok okoznak, s ahol alkalmazzák, ott 30-50 százalékkal csökkent az ilyen jellegű sérülések száma” – mondta D’Hooghe, aki megjegyezte, ezzel rengeteg pénzt is meg lehet spórolni, hiszen így kevesebbe kerül a játékosok orvosi ellátása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik